open-navfaktor-logo
search
Nezvanične informacije
Hoće li "Osmorka" na radost Čovića i Dodika pokloniti HDZ-u četvrtog delegata u Domu naroda BiH?
U Sarajevu bi se u naredni utorak, 17. januara, trebala održati konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine. 
13.01.2023. u 08:53
get url
text

VEZANI TEKST - "Osmorka" nema dovoljno ruku: Ko i kako sada može izabrati predsjednika i potpredsjednike FBiH?

Centralna izborna komisija BiH je 30. decembra prošle godine potvrdila rezultate za izbor delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH i tada je počeo teći rok od 30 dana u kojem najmanje 11 delegata iz svakog od klubova naroda trebaju predložiti kandidate za predsjednika i potpredsjednike FBiH. 

Dom naroda FBiH bira i ukupno 10 delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, po pet Bošnjaka i pet Hrvata (pet dolazi iz Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska). Kako se približava sjednica, tako se pojavljuje sve više spekulacija kako će "Osmorka" glasanjem svojih predstavnika koalicionom partneru Hrvatskoj demokratskoj zajednici osigurati kontrolni paket od četiri delegata iz reda hrvatskog naroda u Dom naroda BiH.

Prema trenutnoj delegatskoj križaljci, HDZ ima tri delegata, a HDZ 1990 i "Osmorka" po jednog. Nepotvrđene informacije upućuju da bi "Osmorka" svog koalicionog partnera HDZ "pogurala" do četvrtog delegata, čime bi Dragan Čović i SNSD Milorada Dodika imali kontrolni paket u Domu narodu.

U prijevodu, država bi mogla biti u blokadi kad god im prohtije. Kako smo nezvanično saznali, hrvatski delegat iz "Osmorke" trebao je biti Dubravko Barbarić, ali će on navodno biti žrtvovan "zbog viših ciljeva", odnosno, da se Čović ne naljuti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.