open-navfaktor-logo
search
Čeka se Ustavni sud
Hoće li OV Velike Kladuše opet zasjedati u hodniku: Abdić ih ignorira, raspoređuje novac iz budžeta kojeg je sam proglasio
Općinsko vijeće Velike Kladuše planira održati novu sjednicu iduće srijede koja će, prema svemu sudeći, i ovaj put biti u hodniku jer načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić i dalje ne priznaje novu većinu i ne želi s njima ni komunicirati.
16.05.2023. u 20:21
get url
text

VEZANI TEKST - Velika Kladuša ima dva budžeta, načelnikov i OV-a: Zbog Fikreta Abdića upućena apelacija Ustavnom sudu FBiH

I prošlu sjednicu, kada su usvojili budžet Općine, vijećnicima je bilo onemogućeno da uđu u vijećnicu.

U međuvremenu su  preko premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića podnijeli apelaciju Ustavnom sudu FBiH jer je Abdić proglasio "svoj" općinski budžet, tri dana nakon što je Općinsko vijeće usvojilo budžet Općine.

Vijećnici nove većine još nemaju povratnu informaciju o ovoj apelaciji, a Abdić, i pored ovog pokrenutog spora, donosi odluke o dodjeli grantova i sredstava iz budžeta. Tako je prije nekoliko dana izvijestio javnost da je sa 20.000 KM podržao privatnu veterinarsku stanicu radi sufinansiranja troškova izdavanja "mliječnih kartona" za muzna goveda, sa 20.000 KM podržao je Gradsku apoteku Velika Kladuša između ostalog za nabavku opreme i zamjenu vanjske stolarije, u novom Službenom glasniku Općine Velika Kladuša objavio je niz zaključaka o budžetskim izdvajanjima.

- Mi nastavljamo našim putem, ne možemo odustati. Mi samo branimo principe demokratije i ono za šta smo položili zakletvu. Poštovat ćemo propisanu dinamiku održavanja sjednica. Sutra ćemo imati kolegij Općinskog vijeća i u iduću srijedu da idemo sa sjednicom. Načelnik ne sarađuje s Vijećem. Mi smo u nekoliko navrata tražili da razgovaramo. Nijednom nam nije odgovorio. Mi smo opredijeljeni da radimo onako kako nam zakoni nalažu – kazala je Bisenija Mušedinović, predsjedavajuća Općinskog vijeća Velike Kladuše koju je izabrala nova većina krajem januara i u kojoj nema Abdićevih "Laburista".

VEZANI TEKST - Osumnjičen načelnik Fikret Abdić: Završen pretres zgrade Općine Velika Kladuša, saslušani svjedoci, izuzeti predmeti

Dodala je da će tražiti da kolegij vijeća održe u prostorijama predsjedavajućeg Općinskog vijeća, a ako ne bude dozvoljeno, održat će ga ispred.

- Tražit ću i da za sjednicu Općinskog vijeća koristimo vijećnicu. Pravilnik koji je donio načelnik omogućuje nam pravo da koristimo vijećnicu. Ona je za to i predviđena. Ako opet bude zaključana, sjednicu Vijeća ćemo održati u hodniku – rekla je Mušedinović.

Zbog svih problema u radu Općinskog vijeća, uključujući uzimanje pečata predsjedavajućoj, Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je pokrenulo istragu pa su u februaru pretresli prostorije Općine.

U Tužilaštvu USK su nam odgovorili danas da je predmet još u fazi istrage.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.