open-navfaktor-logo
search
Primjena od 1. augusta
Hoće li Parlament BiH onemogućiti povećanje plaća funkcionera: Sve je u hitnoj proceduri od kraja juna, ali...
Prije više od deset dana su pojedini zastupnici i delegati u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine uputili čak tri prijedloga izmjena zakona kojim se smanjuju koeficijenti za obračun plaća državnih zvaničnika, nakon niza kritika zbog planiranog povećanja primanja za 450 KM do 600 KM.
14.07.2022. u 18:56
get url
text

Osim ta tri prijedoga upućena je i inicijativa da plaće parlamentaraca i ministara smanji Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Sve je traženo po hitnoj proceduri pa ipak sjednica Zastupničkog doma, kojim predsjedava Nebojša Radmanović (SNSD), bit će održana tek 27. jula, a za Dom naroda, kojim predsjedava Nikola Špirić (SNSD), još se ne zna.

VEZANI TEKST - U dva dana tri prijedloga: Koliko bi bile snižene plaće funkcionera, šta to znači onim s najmanjim primanjima

No i kada sjednice budu održane, pitanje je hoće li parlamentarci izglasati smanjenje plaća zvaničnika i hoće li to učiniti do kraja jula jer se nova osnovica, a time i veće plaće, primjenuje od 1. augusta.

- Izvjesno je i realno da Zastupnički dom usvoji izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, ali nisam sigurna za Dom naroda. Mislim da bi im bilo u interesu da ih i oni usvoje. Nikome pred izbore nije do toga, čak ni SNSD-u i HDZ-u – stava je zastupnica SDA Alma Čolo.

Kazala je da su za njih prihvatljivi svi prijedlozi i da se oni mogu usaglasiti.

- Neki prijedlozi obuhvataju i državne službenike. Možda bi njih trebalo izbjeći – dodala je Čolo.

Rekla je oni nisu ni htjeli ovo povećanje i nastoje da ga onemoguće.

- Dobro bi bilo prije 1. augusta usvojiti izmjene Zakona. Osnovica se primjenjuje od 1. augusta. Znači do povećanja plaća još nije došlo i treba to preduprijediti – rekla je Čolo.

Osnovica za obračun plaća je povećana svim zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine, s tim da zvaničnici s najvećim plaćama dobijaju i veće povećanje, a namještenici s najnižim plaćama dobijaju tek oko 60 KM povećanja.

VEZANI TEKST - Kad funkcionerima treba povećati plaće, nema prepreka: Ovom odlukom bi dobijali i 600 KM više

Za ovo se znalo i krajem marta, kada je Vijeće ministara BiH donijelo odluku o novoj osnovici, ali su zastupnici i delegati reagirali krajem juna, nakon usvajanja budžeta institucija BiH za ovu godinu.

Prijedloge izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, po kojim bi parlamentarcima, ministrima, članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, savjetnicima, generalima, direktorima policijskih agencija..., bili smanjeni koeficijenti, uputili su Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda, zatim Denis Zvizdić (NiP), dopredsjedavajući Zastupničkog doma, te Dženan Đonlagić, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a.

Inicijativu da Vijeće ministara BiH bude to koje će izmijeniti Zakon o plaćama na način da se za ministre, parlamentarce i članove Predsjedništva BiH primjenjuje niža osnovica za plaće, uputio je zastupnik Jasmin Emrić (NES). No ovaj način izmjena Zakona je duži.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.