open-navfaktor-logo
search
Komunalci ne odustaju
Hoće li poskupjeti odvoz smeća u Kantonu Sarajevo: Iz Rada poslali prijedlog, čekaju stav Ministarstva
Povećanje cijena odvoza otpada u Kantonu Sarajevo bilo je najavljeno za početak 2024. godine. Provjerili smo hoće li doći do poskupljenja, ali na naše pitanje samo su odgovorili iz KJKP Rad koje je zaduženo za odvoz otpada, dok u resornom ministarstvu KS i dalje "mudro šute".
16.01.2024. u 08:17
get url
text

- Povećanja cijena odvoza otpada neće biti ukoliko se ne usaglasi resorno ministarstvo i Vlada Kantona Sarajevo ne prihvati poslani i usaglašeni prijedlog. S obzirom na to da su cijene za uslugu prikupljanja, transporta i deponovanja otpada ostale iste (iako je najavljivano da bi se sa novim obračunom moglo početi sa januarom 2024. godine), znači da nije prošla prethodno spomenutu proceduru – kazali su nam u KJKP Rad.

Građanima su poslani računi za naplatu odvoza otpada samo za januar, februar i mart, a svih proteklih godina slali su se računi za šest mjeseci. Zašto?

- Jedan od načina kako da potaknemo građane na redovnije plaćanje naših usluga, odnosno izbjegavanje tužbi (u prosjeku godišnje između 35 i 40.000 tužbi za neredovno izmirivanje obaveza prema preduzeću Rad) jeste upravo razlog zbog kojeg su ove godine poslani računi za januar, februar i mart, tako da umjesto polugodišnje, računi će se slati za svaka tri mjeseca – pojašnjavaju iz javnog preduzeća Rad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.