open-navfaktor-logo
search
Klijenti zabrinuti
Hoće li rasti kamatne stope u BiH, šta je s depozitom
Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić prije nekoliko dana izjavio je kako ne očekuje recesiju, ali da će rasti kamatne stope.
09.01.2023. u 07:56
get url
text

Za sve one građane BiH koji su podigli kredite i najmanja naznaka povećanja kamata, bilo da se radi o nenamjenskim kreditima ili onim stambenim izaziva zebnju i strah. Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH, podvlači kako Evropska banka podiže kamatne stope na depozite.

VEZANI TEKST - Senad Softić, guverner CBBiH: Naredna godina će biti vrlo izazovna, rast će kamate, ali ne očekujemo recesiju

- Sve dok u FBiH ne počnu rasti kamate na depozite, ne vidim razloga da rastu kamate građanima na kredite koje su podigli. Formiranje kamata u FBiH je slobodno, ali se mora imati na umu da podizanje kamatnih stopa na kredite može imati negativne posljedice za bankarski sektor. Šta ako bude veliki broj klijenata koji ne budu mogli vraćati kredite - kaže Mahmuzić za Faktor.

Ističe kako se u bankarskom sektoru uvijek mora voditi računa o balansu.

- Rast aktive mora pratiti pasivu, jednostavno mora se gledati balans tih finansijskih kategorija. Bitno je napomenuti da se kamatne stope ne povećavaju već se vraćaju u normalu. Imali smo nerealno niske kamate. Negativna kamata na depozite nije održiva niti privlači klijente - ističe on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.