open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Hoće li rebalans Budžeta FBiH biti razmatran 25. oktobra, je li nezadovoljstvo HDZ-a 1990 sve veće?
Iako je vrijeme da se priprema budžet Federacije za 2024. godinu na Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine još nije usvojen rebalans Budžeta FBiH za ovu godinu.
20.10.2023. u 07:51
get url
text

Prvobitno je Vlada Federacije BiH u julu insistirala na hitnom usvajanju rebalansa koji je poslala u parlamentarnu proceduru da bi ga sa dnevnog reda sjednice Zastupničkog doma FBiH 25. jula povukao premijer Nermin Nikšić ne objasnivši zbog čega.

Zastupnica Edita Mazić (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH na sjednici 27. septembra je uputila pitanje Vladi FBiH kada će se na dnevnom redu naći rebalans budžeta, ali odgovor nije dobila ni nakon više od 20 dana.

- Nikakav odgovor nisam dobila kao ni na inicijative koje sam uputila. Prema informacijama koje imam nije isključeno da se 25. oktobra održi sjednica na kojoj će se razmatrati samo rebalans budžeta a 26. oktobra je redovna sjednica Zastupničkog doma FBiH. Razočarana sam ovakvim odnosom Vlade FBiH. Bližimo se novom budžetu a još nismo usvojili rebalans.

Za neke je svaki dan čekanja, dan života manje. Imamo oboljele od cistične fibroze koji čekaju na odobrenih dva miliona KM za liječenje. Tu je Agencija za privatizaciju FBiH gdje ljudi više od godinu čekaju na zarađene plaće kojih nema bez rebalansa. Mi u Parlamentu FBiH smo usvojili zaključak da se isplate dugovi Agencije kako bi mogli nastaviti sa radom - govori Mazić.

Edita Mazić 

Podsjeća kako je Vlada FBiH obećala novac kantonima za udžbenike osnovcima od prvog do petog razreda ali da to nije realizirano jer se čeka rebalans budžeta.

Neophodno je kazati i kako je prilikom usvajanja zajedničkog amandmana na budžet FBiH za 2023. godinu u januaru mjesecu ove godine, u federalnom parlamentu došlo do greške u ekonomskom kodu amandmana koji se odnosi na povećan utrošak za nabavku udžbenika za djecu u osnovnim školama od prvog do petog razreda u čitavoj Federaciji. Ta greška nije ispravljena. Ostalo je sve na čekanju do usvajanja rebalansa.

Prema informacijama Faktora još nema rebalansa budžeta jer je sve glasnije nezadovoljstvo iz redova HDZ 1990 koji su dio koalicije a čiji zahtjevi se očigledno nisu ispunili. Treba podsjetiti kako je na prošloj sjednici Zastupničkog doma FBiH opozicija izglasala dnevni red jer je parlamentarna većina imala samo 48 ruku a treba joj 50, 51 ruka. Nije isključeno da se nakon Nove godine ide sa formiranjem nove parlamentarne većine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.