open-navfaktor-logo
search
Raspodjela prihoda
Hoće li RS dobiti više novca od PDV-a: Upravni odbor UIO odlučuje vjerovatno iduće sedmice, evo kako dolazi do povećanja
Sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) vjerovatno će biti održana iduće sedmice nakon što novoimenovani ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić preuzme dužnost u Upravnom odboru, čiji je član po automatizmu kao državni ministar finansija.
29.08.2023. u 18:57
get url
text

VEZANI TEKST - Dogovorena raspodjela PDV-a: Koliko dobiva Federacija BiH, a koliko Republika Srpska

Kako su nam kazali u Uredu predsjedavajućeg Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, na dnevnom redu će vjerovatno biti odluka o novim koeficijentima za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza.

O novim koeficijentima koji bi išli u korist entiteta Republika Srpska nedavno je govorila Zora Vidović, ministrica finansija RS-a.

Kako su prenijeli mediji, radi se o povećanju od oko jedan posto, što znači da bi RS trebao dobijati oko 100 miliona KM više nego do sada, ukoliko takvu odluku usvoji Upravni odbor UIO, čiji su članovi ministri finansija BiH, RS-a i FBiH, te po jedan ekspert iz Vijeća ministara BiH, RS-a i FBiH.

- Od 1. jula ove godine, prema analizi koju je napravila Uprava za indirektno oporezivanje BiH, mi bismo trebali imati koeficijet raspodjele od 34,44 posto. Takva odluka se ne može donijeti jer još nije izabran ministar finansija u Vijeću ministara – izjavila je Vidović prije desetak dana.

U međuvremenu je imenovan novi državni ministar finansija. Amidžić (SNSD) je za ministra finansija i trezora BiH imenovan nakon što je s te funkcije otišao Zoran Tegeltija (SNSD), koji je bio i predsjedavajući UO UIO. Tegeltija je sada direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Analiza koju je spomenula ministrica Vidović su podaci o krajnjoj potrošnji na osnovu uplata poreza na dodanu vrijednost. Krajnju potrošnju obračunava Odjeljenje za krajnju potrošnju UIO i na osnovu nje se izračunavaju koeficijenti za raspodjelu prihoda.

- Svi obveznici predaju svoje PDV prijave. Krajnja potrošnja se računa po entitetima i Brčko distriktu. Naprimjer, jedna trgovačka kompanija ima prodajna mjesta i u RS-u, i u FBiH, i u Brčko distriktu, i oni razdvajaju krajnju potrošnju po entitetima. Kada svi obveznici ubace u sistem podatke, izračuna se ukupna krajnja potrošnja i izračunaju se koeficijenti. Ako koeficijent ide u nečiju korist, to podaci o krajnjoj potrošnji pokazuju. Koeficijenti su rezultat krajnje potrošnje, onoga što je na terenu. Oni se mijenjaju. Trebaju se usvajati četiri puta godišnje, a idu i privremena poravnanja ako se, s određene vremenske distance, utvrdi da je negdje bila greška pa se to ispravi – pojasnili su u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

VEZANI TEKST - FBiH podnijela kontratužbu protiv RS-a

U konačnici o raspodjeli prihoda glasa Upravni odbor UIO i to tako da za moraju biti tri ministra finansija i jedan ekspert.

Raspodjela prihoda i od putarina i od indirektnih poreza u nekoliko je navrata bila predmet sporenja među članovima Upravnog odbora UIO, pa i tužbi.

Nismo uspjeli doći do ministra finansija FBiH Tonija Kraljevića jer danas nije bio u uredu, dok nam se nije javljao ni ekspert iz FBiH Zijad Krnjić.

Posljednju sjednicu je Upravni odbor UIO održao je 14. maja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.