open-navfaktor-logo
search
Radnici je hvale
Hoće li Sabina Bešlagić, supruga glumca Enisa Bešlagića, biti nova zamjenica direktora Agencije za lijekove?
Sabina Bešlagić, supruga glumca Enisa Bešlagića, mogla bi biti nova zamjenica direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine. Barem su se takve spekulacije pojavile u javnosti.
08.03.2023. u 13:07
get url
text

U skladu sa zaključkom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, donesenih na drugoj sjednici održanoj 9. februara, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine raspisalo je Javni oglas za izbor i imenovanje direktora i zamjenika direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Početkom februara za vršiteljicu dužnosti direktora Agencije, imenovana je Nataša Grubeša, kadar SNSD-a, nakon što je dotadašnjem direktoru Aleksandru Zolaku, i zamjenici direktora Dinki Muhović, istekao mandat.

Bešlagić, po zanimanju magistrica farmacije, dugogodišnja je zaposlenica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, a trenutno je načelnica Službe za osiguranje kvaliteta.

Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata radnika, kaže "kako je Bešlagić prije 20 godina počela raditi u Zavodu za kontrolu lijekova, te da je došla kao studentica generacije sa Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu sa prosjekom ocjena - 9,5".

- Već sedam godina je ekspert P4 ekspertne grupe u Strazburu za razvoj monografija inovativnih molekula. Deset godina bila je šef Laboratorije, a već tri godine je pri Kabinetu direktora kao načelnika Službe za osiguranje kvaliteta. Radi se o vrlo kvalitetnom kadru, kada je riječ o oblasti farmacije. Prva je od učesnika u apelaciji za Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a kojeg je Ustavni sud ukinuo 2. decembra prošle godine. Ne želimo kriti, bilo bi dobro da Bešlagić dođe na poziciju zamjenice direktora jer ima organsku vezu sa ovom institucijom, kapacitet i znanje da poboljša materijalni status Agencije u kojoj struka treba voditi glavnu riječ. Dolazi iz baze i zna naše probleme i, ako bude izabrana, neće joj biti nimalo lako jer valja braniti politiku i lijekove. To čija je Sabina Bešlagić supruga uposlene u Agenciji ne zanima jer od toga nemamo ništa - dodao je Rustemović.

Da li je konkurisala za poziciju zamjenika direktora ili će to uraditi u narednim danima, pokušali smo saznati iz prve ruke, no Sabina Bešlagić nije se javljala na broj telefona u Agenciji. 

Iako je i zamjenici direktora istekao mandat, na zvaničnoj stranici Agencije još stoji ime Dinke Muhović.

- Muhović nije smijenjena vjerovatno zato da se ne bi kršila procedura člana 55a. Zakona o upravi BiH o imenovanjima ministara i direktora – kazao je Rustemović.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH godinama se suočava sa brojnim problemima. Među najvećim su manjak zaposlenih stručnih kadrova te loš materijalni status uposlenih.

Rustemović ističe kako svi sektori unutar Agencije imaju problem sa nedostatkom stručnog kadra – ljekara, farmaceutskih tehničara, analitičara... Međutim, nadležni godinama ignorišu njihova upozorenja o tome da je neophodno izmijeniti Pravilnik o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta.

- Od 163 radnika, koliko je Sistematizacijom radnih mjesta utvrđeno da ih Agencija treba imati, taj broj nikada od osnivanja 1. maja 2009, nije postignut. Budžet je odobren za 103 radnika, ali zbog penzionisanja, smrtnih slučajeva ili odlaska radnika u druge institucije i firme, u Agenciji su trenutno 92 uposlenika. Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH zarađuje novac. Godišnje je to oko 15 miliona KM. Smatram kako bismo trebali imati drugačiji tretman jer ovdje su zaposleni ljudi koji svakodnevno kontrolišu lijekove i vakcine. Agencije u zemljama u okruženju imaju status Regulatornog tijela. I naša Agencija je to po svojoj formi, ali ona nikada nije zaživjela kao takvo tijelo jer bi to značilo da samostalno odlučuje o svom budžetu, prijemu neophodnog kadra u radni odnos, edukaciji, opremi. Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je agencija pacijenata, a ne nikoga od nas, ponajmanje politika – istakao je Rustemović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.