open-navfaktor-logo
search
U toku pripreme
Hoće li se potrošačima u Kantonu Sarajevo subvencionirati cijena gasa?
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić 22. augusta u Sarajevu održat će sastanak s predstavnicima vlasti i nadležnih javnih preduzeća Kantona Sarajevo s ciljem donošenja rješenja na zaštiti građana od posljedica poskupljenja gasa, izazvanog globalnim dešavanjima u Evropi i svijetu.
08.08.2022. u 07:57
get url
text

Planira se subvencioniranje cijene potrošačima gasa i nabavka alternativnih goriva, a to će se obaviti u režiji Vlade Federacije BiH, Vlade Kantona Sarajevo, dobavljača gasa Energoinvesta, distributera Sarajevogasa i Toplana Sarajevo.

U svim spomenutim javnim preduzećima prave se kalkulacije na koji način se može smanjiti cijena gasa za kategoriju "Domaćinstava" i kako umanjiti cijenu centralnog grijanja jer osnovni energent koji koriste Toplane je gas. Proračuni se prave, a tek će se prezentirati na sastanku 22. augusta, kazali su nam iz javnih komunalnih preduzeća.

- Formirana je radna grupa Vlade KS za ublažavanje negativnih ekonomskih efekata poskupljenja energenata, koja će u što kraćem roku dostaviti rješenja po pitanju povećanja cijene gasa, kao i eventualni nedostatak, odnosno nabavku alternativnog goriva-energenata.

Direkcija za robne rezerve Kantona Sarajevo dobila je zadatak da izvrši nabavku alternativnih goriva kako bi se popunili postojeći kapaciteti za alternativna goriva koje imaju KJKP Toplane-Sarajevo i BAGS – Energotehnika Vogošća. Na ovaj način Vlada KS će osigurati da ova grijna sezona protekne u najboljem redu, a također nastojimo da svaka odluka Vlade KS bude u korist građana KS, a što ćemo potvrditi i na sastanku u augustu – izjavio je za Faktor Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.