open-navfaktor-logo
search
Kasni se
Hoće li se sutra na Kolegiju Zastupničkog doma FBiH utvrditi termin sjednice o budžetu FBiH za 2024. godinu?
Kolegij Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH zakazan je za 29. decembar, rekao je za Faktor Admir Čavalić, predsjednik Kluba zastupnika SBiH.
28.12.2023. u 08:03
get url
text

Dodaje kako su pretpostavke da će se razmatrati termin sjednice u vezi s budžetom za 2024. godinu.

- Ne vidim o čemu drugom bi se moglo razgovarati na Kolegiju Zastupničkog doma FBiH jer imamo najave premijera FBiH Nermina Nikšića u javnosti da će Vlada Federacije BiH 29. decembra razmatrati budžet za narednu godinu. Vidjet ćemo da li ćemo dobiti informaciju o budžetu, a sve ide u tom pravcu. Moja pretpostavka je da će se sjednica u vezi s budžetom održati u prvih 15 dana naredne godine - kazao nam je Čavalić.

Podsjeća kako su oni iz Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Zastupničkog doma na nastavku četvrte sjednicem koja je održana 21. decembra, prenijeli zaključke Odbora koji se tiču Fonda solidarnosti.

- Da se ispuni zakonska obaveza prema onkološkim pacijentima od kojih smo ponovo dobili dopis, dostavili su nam liste ljudi koji čekaju na lijekove - rekao je Čavalić. 

Čeka se na usvajanje Odluke o programu utroška sredstava iz budžeta.

U Zakonu o budžetima FBiH stoji kako budžet FBiH donosi Parlament FBiH na Prijedlog Vlade FBiH i to prije početka godine na koju se odnosi, a što je u Federaciji gotovo rijetkost.

Ukoliko se budžet FBiH ne donese do kraja januara, uslijedit će privremeno finansiranje i tada se budžet mora usvojiti najkasnije do 31. marta tekuće godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.