open-navfaktor-logo
search
Rokovi prošli
Hoće li se za predlaganje budžeta institucija BiH za 2023. čekati na odobrenje iz SNSD-a
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je u srijedu Dokument okvirnog budžeta za period 2023-2025, ali još nije poznato kada će biti spreman i budžet institucija BiH za iduću godinu mada su zakonski rokovi prošli.
13.11.2022. u 19:58
get url
text

Novi trogodišnji Dokument okvirnog budžeta (DOB), koji predviđa povećanje budžeta za 2023. na oko 1,331 milijarde KM, urađen je bez da je prethodno Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine usvojilo Globalni fiskalni okvir, što je suprotno proceduri.

Naime, javili su se problemi jer je, nakon višemjesečnih urgencija, sjednica Fiskalnog vijeća održana tek 20. oktobra i na njoj nije usvojen Globalni fiskalni okvir s obzirom na to da su, prema informacijama, protiv bili članovi iz SNSD-a.

VEZANI TEKST - DOB sutra pred Vijećem ministara: Predviđeno veliko povećanje budžeta BiH za 2023. zbog primanja zaposlenih, ali...

Iz Ministarstva finasnija i trezora Bosne i Hercegovine nam nije odgovoreno na upit kada bi budžet institucija BiH za 2023. godinu mogao biti upućen u proceduru niti da li se prvo mora sačekati Fiskalno vijeće imajući u vidu da je već krenulo obrnuto. Fiskalno vijeće saziva predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija (SNSD).

Iz Vijeća ministara BiH je nakon usvojenog DOB-a saopćeno tek da će DOB biti usaglašen s Globalnim fiskalnim okvirom nakon što ga usvoji Fiskalno vijeće BiH.

- Na ovaj način stvoreni su uslovi da Ministarstvo finansija i trezora pripremi i Vijeću ministara BiH na utvrđivanje dostavi Nacrt zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu radi daljnjeg upućivanja Predsjedništvu BiH, ovlaštenom za njegovo predlaganje, i Parlamentarnoj skupštini BiH, koja ga u konačnici i usvaja – saopćeno je nakon što je usvojen DOB.

Hazim Rančić, zamjenik ministra finansija i trezora BiH, kazao je da misli da se u tehničkom i pravnom smislu budžet za 2023. može već sada uputiti u proceduru.

Pojasnio je da Globalni fiskalni okvir donosi Fiskalno vijeće i on je neophodan da bi se došlo do DOB-a, a potom i budžeta. Globalni okvir važi za cijelu BiH, odnosno za entitete, kantone, općine, ali je praksa bila drugačija.

VEZANI TEKST - Predviđena veća osnovica: Evo koliko bi funkcionerima mogle biti povećane plaće u 2023.

Rančić je podsjetio tako da su niži nivoi vlasti imali svoje budžete 2021. godine u momentu kada nije bilo Globalnog fiskalnog okvira, donijeli su svoje budžete i u 2022. prije nego što je usvoje Globalni okvir, a i sada je RS usvojila budžet za 2023. godinu, a nema Globalnog okvira.

- Budžet RS-a za 2023. godinu su predložili ministrica finansija RS-a Zora Vidović i premijer RS-a Radovan Višković koji istovremeno sprječavaju usvajanje Globalnog fiskalnog okvira i normalno funkcioniranje institucija BiH – dodao je Rančić.

Istakao je da, ako niži nivoi vlasti mogu usvojiti budžete bez Globalnog okvira, zašto ne bi mogla i država.

Ove godine je Globalni fiskalni okvir usvojen 31. marta na Fiskalnom vijeću nakon višemjesečnih blokada članova koji dolaze iz RS-a. Tada je nakon usvajanja je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, kazao da su time stvoreni preduvjeti da se kreira budžet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.