open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Hoće li se zakoni o doprinosima, porezu na dohodak i minimalnoj plaći razmatrati 26. jula?
Vlada Federacije BiH ima rok do 12. jula da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, te prijedlog zakona o minimalnoj plaći, ukoliko želi da se nađu na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koja bi trebalo da se održi 26. jula. U suprotnom neće biti poslovničke mogućnosti da se ovi zakoni nađu na dnevnom redu sjednice.
09.07.2022. u 19:30
get url
text

Smanjenje stope doprinosa sa 41,5 na 32,5 posto 

Izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak Vlada Federacije BiH je utvrdila 2018. godine, međutim do danas ovi fiskalni zakoni nisu prošli parlamentarnu proceduru. Ovim izmjenama predviđeno je da sve neoprezive naknade koje se danas isplaćuju radnicima, a nisu plaće, kao što je topli obrok, prijevoz..., po novom zakonu imaju karakter plaće i bit će oporezovane.

Izmjenama je predlaženo smanjenje stope doprinosa na bruto plaće s postojećih 41,5 posto na 32,5 posto.

- Uvjet i zaključak Parlamenta FBiH i svih klubova je bio da se uz izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, ponudi i zakon o minimalnoj plaći. Koliko sam upoznat, poslodavci i sindikalci nisu uspjeli dogovoriti tu minimalnu plaću. Bilo je velikih sporova oko toga. Nama još nisu vraćeni u parlamentarnu proceduru zakon o doprinosima i porezu na dohodak, niti nam je stigao zakon o minimalnoj plaći - govori nam Zaimović i dodaje:

- Hoće li biti na sljedećoj sjednici, koja je 26. jula? Do 12. jula, odnosno, 14 dana prije sjednice ima prostora da se zakoni puste u parlamentarnu proceduru i da ih stavim na dnevni red. Ako ne dođu do 12. jula, onda mi nemamo poslovničku mogućnost da te zakone tretiramo na sljedećoj sjednici.

Upitali smo hoće li federalni zastupnici raditi u septembru kada je predizborna kampanja.

"Obično ne bude produktivan rad u septembru"

- Nikada se u septembru nisu održavale sjednice, ali mi moramo biti u kapacitetu. Ukoliko bude potrebe za nekim zakonom, odlukama koje su u interesu građana, da zasjedamo to ćemo učiniti i u septembru. Obično to ne bude produktivan rad jer bude usred predizborne kampanje i sjednica se pretvori u predizbrni skup i u pravilu ne poluči pozitivne efekte. Naravno, nas mandat obavezuje da radimo u svakom momentu, bez obzira na ove činjenice. Dakle, vjerovatno neće biti, ali ukoliko bude potrebe, održat ćemo sjednicu - rekao nam je Zaimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.