open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Hoće li se zastupnici izjašnjavati o ostavci Marinković-Lepić, šta je sa Komisijom za imenovanje?
Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH zakazana je 26. oktobra i postavlja se pitanje da li će se na ovoj sjednici zastupnici izjašnjavati o ostavci predsjedavajuće Mirjane Marinković-Lepić (Naša stranka). Marinković-Lepić je u obrazloženju ostavke 25. septembra navela privatne i zdravstvene razloge.
18.10.2023. u 07:39
get url
text

- Vidjet ćemo, prema proceduri zastupnici treba da se izjasne o ostavci. Izbor novog predsjedavajućeg se veže za Komisiju za izbor i imenovanje koja predlaže kandidate, a koja trenutno ne može da osigura kvorum - kaže Admir Čavalić (SBiH) zastupnik u Zastupničkom domu FBiH.

Od novog saziva Parlamenta FBiH "Trojka" i HDZ nastoje preko Komisije za izbor i imenovanje "instalirati" u Ustavni sud Bosne i Hercegovine Marina Vukoju koji je blizak HDZ-u. Članovi Komisije iz opozicije (SDA,DF, SBiH i NES) insistiraju da u Zastupnički dom FBiH na glasanje ide lista uspješnih kandidata za sudiju Ustavnog suda BIH a ne samo ime jednog kandidata, Marina Vukoje.

Već izvjesno vrijeme nema kvoruma za rad Komisije jer članovi iz opozicije insistiraju da se najprije završi četvrta sjednica komisije iz marta mjeseca. Zbog svega parlamentarna većina optužuje opoziciju da blokira rad komisije.

- Nije tačno da su članovi komisije iz opozicije blokirali rad komisije. Istina je da rukovodstvo samo želi jednu tačku, imenovanje Marina Vukoje. Nije tačno da se ovdje blokiranje odnosi na one što nisu došli jer oni smatraju da se treba nastaviti sjednica koja je ranije prekinuta. I oni žele da se ta sjednica završi pa tek da se nastavi sa tom tačkom dnevnog reda a ne da se otvara nova a da ranije nije privedena kraju - govori nam Nezir Pivić (SDA) zastupnik u Zastupničkom domu FBiH.

Upitali smo da li se može dogoditi da se članovi komisije iz opozicije pozovu na sastanak zbog predlaganja kandidata za predsjedavajućeg Zastupničkog doma kako bi se iskoristila prilika i predložio Marin Vukoja kao jedini kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH.

- Ne može jer članovi opozicije mogu utjecati na kreiranje dnevnog reda. Ukoliko se nešto pokuša mimo dogovorenog mogu napustiti sjednicu - govori nam Pivić.

Upitali smo da li se zna ko će naslijediti Marinković-Lepić i šta je sa kandidatom za dopredsjedavajućeg jer parlamentarna većina ne želi na mjestu dopredsjedavajuće Edinu Gabelu iz SBiH.

Iako je ranije kandidat za dopredsjedavajućeg bio Arnel Isak, on je odsutao da bude predložen za tu funkciju ali je objavio kako će njegov prijedlog za dopredsjedavajućeg biti Kenan Uzunović.

- Nemam nikakvu informaciju ko bi mogao biti predložen za predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg, to je stvar većine oni će samo o tome donijeti odluku. Ma ko parlamentarnu većinu taj dan ucijeni tako će i predložiti - prokomentirao je Pivić.

Naime, Mirsad Čamdžić iz Naše stranke je ranije izjavio kako će za predsjedavajućeg Zastupničkog doma FBiH biti predložen Dragan Mioković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.