open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Hoće li se zastupnici moći izjašnjavati o izmjenama Poslovnika "Trojke" i HDZ-a bez mišljenja Zakonodavno-pravne komisije?
Na predloženom dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH koja je zakazana za 28. novembar nalazi se i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Zastupničkog doma čiji su predlagači klubovi zastupnika SDP-a BiH, NiP-Pomak, NS, HDZ-a BiH – HNS, HDZ-a 1990 – HNP-a i PDA.
23.11.2023. u 07:52
get url
text

Jedan od razloga predloženih izmjena Poslovnika, odnosno glavni, jeste popuna Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma kako bi "Trojka" i HDZ mogli ispred ove komisije poslati pred zastupnike ime jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Marina Vukoju, koji nema dana u sudstvu, ali je blizak HDZ-u.

Opozicija (SDA, DF, SBiH i NES) je protiv toga i insistiraju da se u Parlament FBiH pošalje lista uspješnih kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH.

Zastupnici se neće moći izjašnjavati o predloženim tačkama dnevnog reda, pa ni izmjenama Poslovnika 28. novembra ukoliko prethodno svoje mišljenje o njima ne iznese Zakonodavno-pravna komisija Zastupničkog doma FBiH.

Ova komisija je trebala održati sastanak 21. novembra, ali nije bilo kvoruma za to. Razlog je što članovi komisije iz opozicije nisu bili prisutni.

Komisijom predsjedava Belmin Zukan (SDP), zamjenica je Delfa Dejanović (HDZ), a članovi su Haris Silajdžić (SBiH), Mirza Batalović (NES), Nezir Pivić (SDA), Adisa Kokić-Hinović (SDA) i Dennis Gratz (DF Željko Komšić).

Iz reda stručnih, naučnih, kulturnih i javnih radnika su Jasna Planinčić, Miroslav Marić i Vernes Mulić.

Nezir Pivić više nije član Komsije jer mu je prestao mandat u Zastupničkom domu FBiH, imenovan je za premijera Zeničko-dobojskog kantona.

Kontaktirali smo člana Zakonodavno-pravne komisije Dennisa Gratza (DF) koji nije bio na sjednici 21. novembra zbog ranije preuzetih obaveza.

Upitali smo ga da li je tačno da ukoliko ova komisija ne da mišljenje o predloženim tačkama za dnevni red, da se o njima neće moći izjašnjavati Zastupnički dom FBiH.

- Procedura nije jasna jer oni (parlamentarna većina) neprestano mijenjaju pravila. Ne mogu vam ništa konkretno reći, morao bih to pogledati. U ovom trenutku to je sve što vam mogu reći - kazao nam je Gratz.

Zatražili smo i komentar Mahira Mešalića, predsjednika Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

- Ja samo znam da mi nećemo biti produžena ruka HDZ-a u ostvarivanju ciljeva HDZ-a i SNSD-a u vezi sa Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, izborom sudije - poručio je Mešalić.

Zatražili smo pojašnjenje zašto je važno mišljenje Zakonodavno-pravne komisije.

- Ako ne bude zasjedala Zakonodavno-pravna komisija i ne bude dala svoje mišljenje o tačkama dnevnog reda koje to zahtijevaju, to onda nije po zakonu, nije po Poslovniku. Ne mogu se razmatrati na sjednici - kazao nam je Mešalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.