open-navfaktor-logo
search
Glasanje iduće sedmice
Hoće li SNSD oboriti ukidanje akciza na gorivo: "Bilo je puno petljanja"
Državni parlamentarci iduće sedmice odlučuju hoće li privremeno biti ukinute akcize na gorivo, a da li će odluka biti negativna, u konačnici ovisi od SNSD-ovih zastupnika i delegata. Da više naginje ka negativnoj, moglo bi se zaključiti iz odgovora koji smo dobili. 
29.09.2022. u 19:05
get url
text

- Puno je petljanja bilo. Zajednička komisija je na čudan način napravila treću varijantu izmjena Zakona o akcizama. Morat ćemo se naći s kolegama iz Doma naroda, iz SNSD-a. Znalo se šta je smisao, to je potreba da se pomogne građanima i privredi. Očito je da su opozicione partije tražile svoj prostor u ovo predizborno vrijeme – kazala je Snježana Novaković-Bursać, predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Ostalo je nejasno na koju treću varijantu izmjena Zakona o akcizama misli Novaković-Bursać.

- Dovoljno je – kazala je ona kada smo je ovo upitali.

VEZANI TEKST - Ukidanje akciza na gorivo treba proći još jednu "prepreku" i ovisi o SNSD-u

Zajednička komisija imala je zadatak da usaglasi tekst izmjena Zakona o akcizama jer su ga u dvije različite varijante usvojili Zastupnički dom i Dom naroda.

Zastupnički dom je usvojio izmjene po kojima se ukidaju akcize na gorivo na period od šest mjeseci, uz mogućnost da to Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prduži na još tri mjeseca.

Dom naroda je, s druge strane, usvojio amandman delegatkinje SNSD-a Dušanke Majkić da akcize na gorivo budu ukinute na svega 30 dana.

Zajednička komisija je usaglasila da to ipak bude na šest mjeseci, uz mogućnost produženja na još tri mjeseca.

Na tu sjednicu, kada je usaglašavan tekst, nisu došli članovi komisije iz SNSD-a. Podržali su ga članovi iz SDP-a, HDZ-a i SDA. Podršku su najavili i iz SDS-a. Međutim, bez SNSD-a neće biti entitetske većine i zasigurno neće moći proći u Domu naroda.

O izvještaju zajedničke komisije, a samim tim o izmjenama Zakona o akcizama, delegati Doma naroda glasat će u utorak, a zastupnici Zastupničkog doma u srijedu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.