open-navfaktor-logo
search
Neslaganja
Hoće li sutra biti održana sjednica Skupštine KS: Šta je uzrok prepirki zastupnika
Za sutra je zakazana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo u Domu mladih u Skenderiji, međutim nova većina zastupnika u Skupštini KS tražila je da se sjednica održi online.
27.10.2020. u 14:12
get url
text

Upravo to je razlog zašto se prepiru zastupnici aktuelne većine i zastupnici iz stranaka koje čine aktuelnu Vladu KS u skupštinskoj Viber grupi.

Zastupnik Damir Nikšić na svom Facebook profilu napisao je da predsjedavajući Skupštine Mirza Čelik ignoriše poruke zastupnika i da je nastala frka.

- Frka na Viber grupi Skupštine Kantona Sarajevo. Zahtijevamo hitnu sjednicu povodom stanja u zdravstvu u vrijeme epidemije. Haos je na Podhrastovima. Kisik im, navodno, ne radi. Čelik ignoriše poruke. Možda je u svom elementu negdje na nekom predizbornom skupu. Ko će ga znati - napisao je Nikšić. 

Zastupnik Samir Suljević kaže za Faktor da su zastupnici podnijeli zahtjev za održavanje hitne sjednice na kojoj bi se razgovaralo o aktuelnoj situaciji uzrokovanoj koronavirusom.

- Situacija u KS je izmakla kontroli i ta hitna sjednica se treba što hitnije održati. A jasno je svima da su se šest-sedam mjeseci u doba pandemije koronavirusa sjednice održavale online i da se sada, odjednom, u vrijeme kada imamo najveći broj zaraženih, kada je situacija izmakla kontroli, dešava se da se insistira na održavanju sjednice u Domu mladih. Ovo je nastavak samovolje ove garniture na čelu sa predsjedavajućim Čelikom, odlazeće garniture, i ovo je po mom mišljenju jedan bezobrazluk – kazao je Suljević.

S obzirom na to da se spominjalo da bi nova većina zbog neispunjavanja njihovih zahtjeva sutra mogla bojkotovati sjednicu, Suljević kaže da takva odluka još nije donesena.

- Pokušavamo da razgovaramo sa gospodinom Čelikom, da ga ubijedimo da u ovom trenutku nije uredu insistirati na sjednici uživo, tako da ćemo do kraja dana znati u kojem pravcu treba da idemo – kazao je Suljević.

Ističe kako predsjedavajući Čelik vrši kalkulacije kada je održavanje sjednice u pitanju.

- Čelik razmišlja da li je neko u izolaciji, nada se da nova skupštinska većina nema dovoljno ruku. Mislim da je to jedan politikantski potez koji pokazuje da mu nije stalo do trenutne situacije, nije mu stalo do Kantona Sarajevo, do boljitka građana KS, to je čista kalkulacija. Nije nama stalo da se ta smjena uradi sutra, to može biti i za mjesec – kazao je Suljević, dodajući kako je važno da se održi hitna sjednica o epidemiološkoj situaciji.

Zastupnik Elvis Vreto kaže da su dvije trećine zastupnika tražile održavanje online sjednice.

- Ne znam koji su razlozi za zakazivanje sjednice u Domu mladih, ni meni nisu jasne namjere, mislim da se u ovom stanju pandemije trebamo sačuvati, da se ljudi ne izlažu dodatno. Vidimo koji je broj zaraženih – kazao je Vreto.

Zastupnik Mahir Dević kaže je na sutrašnjoj sjednici na dnevnom redu i tačka o epidemiološkoj situaciji i da nema potrebe za zakazivanjem hitne sjednice na tu temu.

- Pod tom tačkom će se raspravljati o epidemiološkoj situaciji, nema potrebe ni za kakvom hitnom sjednicom kada već imamo tačku dnevnog reda na sutrašnjoj sjednici. A kada je u pitanju zakazivanje same sjednice, mislim da mi zastupnici trebamo raditi i ne trebamo se izuzimati od epidemiološke situacije. Rade nastavnici, učenici idu u školu, zdravstveni radnici, policajci, administracija, tako da ne nema ni jedan jedini razlog da mi ne radimo. A ranije je bio zahtjev sadašnje parlamentarne većine da se sjednice ne održavaju online. Vjerovatno sada oni imaju nekih problema jer su neki zastupnici u izolaciji, pa imaju problem sa većinom, pa su njihovi zahtjevi takvi – kaže Dević.

Ističe da predsjedavajući Skupštine zakazuje sjednicu, i Dević ističe kako on ima odobrenje Kriznog štaba KS da zakaže takvu sjednicu.

- Konačno sve skupštine, i Parlament Federacije i Dom naroda, niko od njih skoro pa ne drži sjednice online. Oni su već duži period insistirali na ovim sjednicama. Ova je zakazana prije 12 dana i rečeno je da ćemo održati sjednicu u Domu mladih, a predsjedavajući je, kako ja imam informaciju, dobio od Kriznog štaba stav da je uredu da se sjednica održi u sali – pojasnio je Dević.

Ističe da bi bilo vema neodgovorno ukoliko zastupnici odluče da ne dođu na sjednicu jer su je tražili, ali da ne vjeruje da će do toga doći.

Zastupnici će na sutrašnjoj sjednici, osim o datumu sjednice na kojoj će glasati za smjenu Vlade, glasati i za Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, po hitnom postupku. Na sutrašnjoj sjednici pred zastupnicima bi se trebala naći i Informacija o aktuelnoj epidemiološkoj slici u Kantonu Sarajevo. 

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u Kantonu Sarajevo, te nekoliko odluka o davanju saglasnosti na programe rada javnih ustanova u Kantonu Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.