open-navfaktor-logo
search
Držati se kriterija
Hoće li "Trojka" istrajati ili će pod pritiskom Dodikovih kadrova RS-u pokloniti 80 miliona KM
Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić (SNSD) insistira da se po svaku cijenu izvrši raspodjela entitetima i Brčko distriktu BiH blizu 250 miliona KM od putarina koje se nalaze na računu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).
28.12.2023. u 19:28
get url
text

VEZANI TEKST - Amidžić nakon sjednice UO UIO: Ubjeđen sam da je BiH ekonomski neodrživa zemlja

Amidžić, koji se po automatizmu nalazi na čelu Upravnog odbora UIO, nastoji izvući saglasnost da se novac podijeli na osnovu ranije odluke. Taj novac se direktno, tako je zakonski regulisano, prebacuje na račune entitetskih javnih preduzeća, Autoceste Federacije BiH i Autoputevi RS-a.

To znači da vlast u Banjoj Luci svoj dio ne može preusmjeriti u krpljenje budžetskih rupa, čemu su se svojski posvetili u godini na izmaku.   

- Te pare ne idu u budžet, proslijeđuju se entitetskim preduzećima. Predstavnici entiteta ne mogu se dogovoriti, nešto slično kao što su i sredstva na računu Elektroprenosa BiH. iz RS-a insistiraju na dosadašnjoj metodologiji, a iz FBiH traže da se novac dijeli po mjestu prikupljanja, odnosno primarne potrošnje - kaže za Faktor Zoran Pavlović, poslovni savjetnik i ekonomski analitičar iz Banje Luke.

Privremeni kriteriji doneseni su još 2018. tako da FBiH pripada 59 posto, RS-u 39, a Brčko distriktu dva posto. Sada je samo pitanje hoće li "Trojka" (SDP, NiP i NS) biti istrajna u odbijanju pritiska kadrova Milorada Dodika i ostati na principijenim, objektivnim kriterijima za raspodjelu, kao što su visina bruto domaćeg proizvoda, potrošnja goriva, broj registrovanih automobila...

Sve nabrojano je na strani FBiH. U suprotnom, RS-u bi bilo poklonjeno približno 80 miliona KM. Naravno, pita se i HDZ, čiji su predstavnici u Upravnom odboru UIO bili protiv nepravedne raspodjele, ali uvijek treba ostaviti mogućnost da Dragan Čović izađe ususret Dodiku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.