open-navfaktor-logo
search
Koja je najbolja lokacija
Hoće li Tvrtko I završiti na trotoaru na Marijinom Dvoru?
Spomenik bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću, rad kipara Stijepe Gavrića, mjesecima čeka da Grad Sarajevo koji je i naručilac, pronađe adekvatnu lokaciju na kojoj će ga instalirati. Pomalo je apsurdno da je statua prvo napravljena, pa da se tek traži lokacija. Od toga gdje će biti postavljen spomenik trebale su valjda zavisiti njegove dimenzije, materijal od kojeg je rađen... 
27.12.2022. u 11:27
get url
text

Lokacija koja je predviđena je ona na Trgu Bosne i Hercegovine, ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH. Ali Tvrtka I na toj lokaciji možda nećemo gledati. Mnogi su komentirali da to uopće nije dobra lokacija. 

Gradsko vijeće Sarajeva je ranije svojom odlukom o podizanju spomenika Tvrtku I Kotromaniću definisalo lokaciju za podizanje ovog spomenika u parku između zgrade Predsjedništva i Vlade Kantona Sarajevo. Međutim, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika dala je negativno mišljenje na dostavljeno idejno rješenje za predloženu lokaciju, pozivajući se na odluku o proglašenju historijskog urbanog pejsaža.

Potom je Gradsko vijeće razmotrilo novu lokaciju. Predložena lokacija se nalazi ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uz repliku srednjovjekovnog stećka koji predstavlja historijski period srednjeg vijeka, ujedno i period vladanja bosanskog kralja Tvrtka. Tako utvrđen Nacrt je, zaključkom Gradskog vijeća, upućen u javnu raspravu.

Navodno u Gradskoj upravi razmatraju još jedanu lokaciju, nedaleko od ove ispred zgrade Parlamenta BiH. Radi se o lokaciji na Marijinom Dvoru, onoj na trotoaru između dvije saobraćajne trake kod SCC-a. Da li će to zaista biti zvanični prijedlog, nije poznato, ali nezvanično to je laokacija o kojoj se razmišlja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.