open-navfaktor-logo
search
Inicijativa zastupnice DF-a
Hoće li u FBiH biti omogućena pratnja tokom cijelog poroda, šta kaže medicinska struka?
Nakon što je podnijela inicijativu za omogućavanje pratnje tokom cijelog poroda uključujući prirodni i carski rez, u svim porodilištima na području Federacije, zastupnici Demokratske fronte Marijani Hrvić-Šikuljak, pozitivan odgovor stigao je iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona.
02.08.2023. u 08:13
get url
text

VEZANI TEKST - Zastupnica DF-a traži omogućavanje pratnje tokom cijelog poroda u svim porodilištima u FBiH

Kako je naveo ministar Muris Halkić, zalažu se da Federalno ministarstvo zdravstva propiše jedinstvene uvjete za pratnju porodilje, koji će vrijediti na prostoru cijele Federacije BiH, kao što vrijedi i Zakon o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata.

- Nismo skloni rješenju koje bi ostavljalo na volju zdravstvenim ustanova na području svih kantona, da svojim pravilima uređuju oblast pratnje porodiljama. Mislim da bi o svim segmentima pratnje trebale odlučivati same porodilje - navodi se u odgovoru iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike USK.

Federalna zastupnica Hrvić-Šikuljak inicijativu je uputila prema Ministarstvo zdravstva FBiH i svim kantonalnim ministarstvima zdravstva. Za Faktor je kazala da će njena realizacija biti dugotrajan proces, ali da će konstantno vršiti pritisak na kantonalna ministarstva.

- Borit ću se za njenu realizaciju. Ista ne iziskuje nikakva finansijska sredstva. Da li će inicijativa postati dio nekog zakona ili će biti realizovana kroz propise, o tome će odlučivati izvršna, a nekon toga i zakonodavna vlast - kazala je Hrvić-Šikuljak.

Podsjeća da je Evropska komisija u Izvještaju za BiH za 2022. navela da naša zemlja mora poboljšati uslove u bolnicama i porodilištima i zabraniti akušersko nasilje, u skladu sa svojim obavezama prema Istanbulskoj konvenciji.

Prema informacijama koje je od porodilišta dobilo Udruženje Baby Steps u zdravstvenim ustanovama/porodilištima u Federaciji BiH, pratnja po želji porodilje tokom cijelog prirodnog poroda je dozvoljena u JZU UKC Tuzla i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

Pratnja tokom cijelog poroda i carskog reza dozvoljena je samo u Plavoj klinici u Tuzli. U nekim porodilištima je dozvoljeno da budu prisutni samo muževi i to samo na kraju poroda, u nekim nije uopće dozvoljena pratnja ili se ne poštuju pravila.

- Pratnja tokom cijelog poroda u svim porodilištima FBiH može imati mnogo obostranih prednosti koje će zdravstveni sistem učiniti kvalitetnijim, spriječiti korupciju, akušersko nasilje, a žene ohrabriti da rađaju što može direktno utjecati na povećanje nataliteta i poboljšati demografsku sliku u Bosni i Hercegovini koja je znatno ugrožena - zaključuje Hrvić-Šikuljak.

Bivša šefica Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo u Općoj bolnici Sarajevo prim. dr. Jasmina Gutić kazala je za Faktor kako je tokom svog rada uvela mogućnost prisustva supruga porođaju od trenutka kada postaje aktivan, odnosno kada se porodilja dovede u porođajnu salu. Prisustvo supruga, prema njenim riječima, je opravdan.

- Naša iskustva su odlična u smislu ponašanja i budućeg oca i porodilje. To podrazumijeva određene procedure i pripremu budućeg oca - od biseva, uzoraka koji moraju biti sterilni do toga da se radi o stabilnoj osobi koja nam neće praviti probleme u porođajnoj sali, s obzirom na činjenicu da svaka ima manjak osoblja. Moja iskustva sa prisustvom supruga su izvanredna. Kada je riječ o ostalim članovima porodice, ili prijateljima na porodu, takvu praksu nismo imali.

VEZANI TEKST - BiH: Od raka grlića maternice obolijevaju obrazovane žene koje žive u gradu

Mislim da ni danas u ustavovi u kojoj sam radila to nije praksa, mada sam čitala u literaturi da su i iskustva, sa osobama od povjerenja koju porodilja izabere,  bila dobra.  Međutim, nije omogućeno da suprug bude sa suprugom nakon poroda u sobi s bebom i ostalim porodiljama jer bi to iziskivalo odvojene boksove zbog drugih porodilja- kazala je prim. dr. Gutić. 

- Prisustvo osobe od povjerenja je velika psihološka podrška za ženu. Treba pojednostaviti procedure jer nismo imali ni jedno negativno iswkustvo. Pohvaljujem ponašanja supruga jer nismo nikad morali ni jednog odstraniti iz porođajne sale - poručila je prim. dr. Gutić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.