open-navfaktor-logo
search
Decenije čekanja
Hoće li Vijeće ministara na zajedničkoj sjednici tražiti od Hrvatske da vrati imovinu Bosne i Hercegovine?
Najavljena zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine prilika je da se počnu rješavati brojna neriješena pitanja, smatraju u Forumu eksperata za bolju BiH.
03.06.2023. u 16:38
get url
text

VEZANI TEKST - Kakva je sudbina Prijedloga zakona o moru: HDZ će gledati interes Zagreba, a ne BiH, šta tek očekivati od Dodika

- Jedno od tih, koje se ne riješava još od disolucije bivše države, je zadržavanje i neovlašteno korištenje imovine fizičkih i pravnih lica državljana BiH. Radi se o izuzetno velikoj imovini koja ne može da služi dobrobiti njenih vlasnika i razvoju BiH. Ne treba posebno isticati da je integritet imovine i njena zaštita standard koji se podrazumjeva u demokratskom društvu i koji je dio vrijednosti i pravne stečevine Evropske unije - navode iz Foruma.

Podsjećaju da je to garantovano i brojim međunarodnim ugovorima među kojima je i Sporazum o sukcesiji bivše SFRJ koji obavezuje BiH i Hrvatsku.

- U Anexu G tog ugovora se propisuje sljedeća obaveza: „Prava na pokretnu i nepokretnu imovinu koja se nalazi na teritoriji države sukcesora i na koju su građani ili druga pravna lica SFRJ imali pravo na dan 31.12.1990. godine biće priznata, zaštićena i vraćena u prvobitno stanje od strane te države u skladu sa utvrđenim standardima i normama međunarodnog prava, i to nezavisno od nacionalnosti, državljanstva, boravišta ili prebivališta takvih lica.“ (član 2.1(a)).

Ova se obaveza mora neposredno izvršavati i ne zahtjeva nikakvo dodatno bilateralno ugovaranje. Bosna i Hercegovina je praktično u cijelosti izvršila ovu svoju obavezu prema vlasnicima iz Republike Hrvatske. Republika Hrvatska, ne samo što nije izvršila tu obavezu, nego je brojnim svojim propisima, suprotno preuzetim obavezama, onemogućila stvarnim i pravnim vlasnicima da uživaju svoja prava - naglašava se u dopisu.

VEZANI TEKST - Kad će BiH dobiti morsku granicu sa Hrvatskom: Stav stanovnika Velikog Školja ne sviđa se Zagrebu, šta je utvrđeno 1974.

Pravo vlasništva je temeljno civilizacijsko, neotuđivo pravo u skladu sa zakonom, ističu u Forumu.

- Pravno regulisanje u ovom području Republike Hrvatske suprotno je ne samo standardima i praksama, već je i u direktnoj suprotnosti za Aneksom G i obavezama koje je ova država preuzela u skladu sa međunarodnim javnim pravom. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je u obavezi poduzimanja svih aktivnosti koje će prava građana i pravnih subjekata BiH dovesti u status u skladu sa potpisanim ugovorom. Tražimo da Vijeće ministara BiH ispunjava obaveze prema svojim građanima i pomogne im da dođu do svojih prava - navodi se na kraju saopćenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.