open-navfaktor-logo
search
Zavod PIO FBiH
Hoće li Vlada FBiH povećati penzije već početkom iduće godine?
Direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Halil Subašić u više navrata je izjavio kako bi penzioneri mogli očekivati povećanje već sa januarskim penzijama. Zatražili smo pojašenjenje u Federalnom zavodu PIO.
07.12.2023. u 10:12
get url
text

- Redovno usklađivanje penzija zakonska je obaveza i, kako Zakon o PIO-u nalaže, vrši se svake godine 15. aprila, a primjenjuje od 1. januara. Pa bi tako u aprilu uvećana penzija bila isplaćena u maju, a u iz istu i razlike između isplaćenih i uvećanih penzija za prva tri mjeseca.

Parametri koji utječu na iznos usklađivanja su indeks potrošačkih cijena i rast BDP-a, 50 posto jednog i drugog parametra, zbrojeno, daju postotak usklađivanja - navodi Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO.

Dodaje kako podatke o tim pokazateljima objavljuje Federalni zavod za statistiku i koliko će oni iznositi, još se službeno ne zna.

VEZANI TEKST - Penzije u FBiH povećane za 11,1 posto

- No postoje određene procjene. Ove godine se počela primjenjivati nova praksa - akontacijsko usklađivanje penzija, što bi, slobodnim stilom rečeno, značilo da se dio tog redovnog usklađivanja daje ranije, tj. već pri isplati penzija za januar, a koje se isplaćuju u februaru, a u vezi s čim će konačnu odluku donijeti i eventualnu saglasnost dati isključivo Vlada Federacije BiH.

Tako su ove godine januarske penzije bile akontacijski povećane za 11,1 posto, a onda konačnim usklađivanjem, koje je iznosilo 16,25 dodatno uvećane i u maju isplaćena razlika između isplaćenih - akontacijski usklađenih, i iznosa konačnog usklađivanja.

Hoće li takva odluka biti donesena i ovaj put, još ne znamo, no očekujemo i opredjeljenje je da će isti princip biti primijenjen i sljedeće godine, tj. da će penzije za januar biti akontacijski usklađene. Postotak usklađivanja u ovom trenutku nismo u mogućnosti iskazati - rekao je Kvesić za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.