open-navfaktor-logo
search
Mora se kupovati
Hoće li Vlada KS konačno lijek tocilizumab staviti na listu bolničkih lijekova?
Šef Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) dr. Rusmir Baljić na hitnoj sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo je govoreći o lijekovima koji su se dobro pokazali u liječenju COVID pacijenata, a koje građani moraju kupovati, naveo i tocilizumab (Actemra).
16.03.2021. u 13:42
get url
text

Nakon njegovog izlaganja još uvijek nije jasno da li će se Vlada Kantona Sarajevo pokrenuti i staviti ovaj lijek na listu bolničkih lijekova KS kako bi bio na usluzi bolnicama, a besplatan za pacijente.

Tocilizumab se daje teže oboljelim 

Podsjećamo, Faktor je pisao o problemima građana u Federaciji kod nabavke ovog lijeka, prvenstveno u Kantonu Sarajevu, gdje ga moraju plaćati 2.800 KM jer nije na listi lijekova Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

VEZANI TEKST - Tocilizumab za teške Covid-pacijente u Sarajevu je 2.800 KM, u Istočnom Sarajevu 1.300 KM, a u TK je besplatan

Skupština Kantona Sarajevo jučer je, naime, donijela niz obavezujućih zaključaka za Zavod zdravstvenog osiguranja KS a među kojima je i da se: "Nalaže Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da iz sredstava namijenjenih za pomoć u liječenju preraspodjelom izdvoji sredstva od pola miliona KM, a u svrhu nabavke lijekova za liječenje oboljenja uzrokovanih koronavirusom, a prema specifikaciji i potrebama koje će odrediti Krizni štab KS. Nabavku izvršiti putem UNDP-a".

Ovom prilikom nije precizirano o kojim lijekovima je riječ.

- Što se tiče lijeka tocilizumab ili Actemra, on je konačno zauzeo svoje mjesto u svim protokolima. Mi smo taj lijek još od marta prošle godine krenuli koristiti i tada su bili različiti komentari, bilo je skepsi kod upotrebe, ali smo došli u situaciju da je postao sastavni dio skoro svih svjetskih protokola za liječenje COVID-a. Umjesto dvije doze, sada se ordinira samo jedna doza. Lijek je dostupan u Bosni i Hercegovini, registriran je za drugu namjenu, ima ga u apotekama. Veliki broj pacijenata ga naravno kupuje. Klinički centar je prošle godine osigurao skoro 450 doza te Actemre, ali to je vjerujte, pogotovo u ovom trećem valu, zanemariva količina. To se jako brzo potroši nakon trebovanja - rekao je dr. Baljić i dodao:

- To je lijek koji se daje u specifičnim situacijama. Daje se teže oboljelima. Može se davati i pacijentima koji su na mehaničkoj ventilaciji. Naša iskustva sa tocilizumabom su jako, jako dobra, da ne kažem sada odlična. I mi ćemo njega u narednim danima primarno forsirati prilikom naših terapijskih opcija, a ishodi su do sada bili jako dobri.

Ranije za Faktor iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS su nam pojasnili da listu lijekova Kantona Sarajevo donosi Vlada KS, na prijedlog Ministarstva zdravstva KS.

- Prema odredbama važećih propisa, kantonalna lista lijekova se prilikom njenog sačinjavanja obavezno usklađuje sa federalnom listom lijekova. Kada su u pitanju lijekovi koji se osiguravaju tokom liječenja pacijenata u zdravstvenih ustanova, lijek tocilizumab ne čini sastavni dio listi lijekova Kantona Sarajevo, pa tako ni Bolničke liste lijekova KS koja sadrži lijekove koji se upotrebljavaju u zdravstvenim ustanovama na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja - naveli su nam iz Zavoda.

Vranić ne odgovara na upit

Kantonalni ministar zdravstva Haris Vranić nije odgovorio na naš upit koji se tiče lijeka tocilizumab, tačnije, da li je upoznat da su građani Kantona Sarajevo prisiljeni kupovati ovaj lijek po cijeni od 2.800 KM, ili u RS-u za 1.300 KM. Nije nam odgovoreno ni da li će lijek tocilizumab Vranić predložiti Vladi KS na stavljanje liste lijekova KS, a koji bi time bio "na usluzi" bolnicama i besplatan za pacijente.

Podsjećanja radi, ovaj lijek je za pacijente besplatan u Tuzlanskom kantonu, tačnije na usluzi bolnicama.

Lijek tocilizumab se nalazi na postojećoj listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti Federacije Bosne i Hercegovine koja je donesena još 25.4.2019. godine. Federalna bolnička lista lijekova je obavezna za sve kantone, i to obavezan je sadržaj liste lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti za područje kantona, to jest kantonalnoj bolničkoj listi.

- Kantonalne bolničke liste donosi vlada kantona na prijedlog kantonalnog ministra zdravstva i lijekovi s te liste se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja - pojasnio je ranije za Faktor Zlatan Peršić, portparol Federalnog ministarstva zdravstva.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.