open-navfaktor-logo
search
Vremena sve manje
Hoće li vladajući oboriti evropski zakon jer stiže iz opozicije: Ovo su ključne novine zakona o sprečavanju sukoba interesa
U odnosu na postojeći, novi predloženi zakon o sprečavanju sukoba interesa proširuje krug onih na koje se odnos, predviđa jače kazne i novi sastav komisije koja odlučuje.
23.02.2024. u 12:23
get url
text

VEZANI TEKST - Inertnost vladajuće koalicije: SDA uputila u proceduru Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

Novi zakon je preložio i u parlamentarnu proceduru uputio Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Detalji zakona

Po prijedlogu, bliski srodnik nosioca javne funkcije su bračni i vanbračni drug, dijete, otac, majka, usvojitelji i usvojenik, a povezana lica s njim su bliski srodnik, srodnik u pravoj liniji, srodnik u pobočnoj liniji do trećeg stepena, srodnik po tazbini do drugog stepena, ili bilo koje pravno ili fizičko lice koje je s nosiocem javne funkcije u ličnoj, političkoj, ekonomskoj ili drugoj vezi koja bi mogla utjecati na objektivnost u radu nosioca javne funkcije.

Kazne za sukob interesa bile bi opomena, kazna od 1.000 do 20.000 KM, prijedlog za smjenu i poziv na ostavku, a uveden je i novi mehanizam - poništenje djela nastalog u situaciji sukoba interesa.

Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa sada čini šest parlamentaraca i tri člana rukovodstva Agencije za prevenciju korupcije. Prema predloženom, član nove komisije ne može biti imenovano lice koje je nosilac javne funkcije. Komisija bi imala predsjednika i četiri člana koji bi bili birani na mandat od pet godina, i to najviše na dva manadata, a birali bi se na osnovu konkursa.

VEZANI TEKST - Mart na pragu, zakoni nisu u proceduri: Dodik prijeti iz Minska, Čović na promociji knjige ratnog zločinca, Nikšić...

Predsjednik komisije bi morao imati završen pravni fakultet, a članovi visoku stručnu spremu. Predsjednik bi morao imati osam godina iskustva u struci, a članovi četiri. Ne bi smjeli biti članovi stranaka i to pet godina prije kandidature, niti bi članovi nove komisije mogli biti oni koji su pet godina prije kandidature bili delegati, zastupnici, vijećnici, načelnici, gradonačelnici, ministri, premijeri i savjetnici.

Špago je zatražio usvajanje ovog zakona po hitnom postupku jer je zakon o sprečavanju sukoba interesa jedan od prioriteta za otvaranje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, a Evropsko vijeće zasjeda sada u martu i odlučuje pa je naznačeno da je visok stepen hitnosti.

Sada je pitanje hoće li zakon kojeg je predložila pozicija podržati pozicija, koju čine "Trojka" (SDP, Naša stranka i NiP), SNSD i HDZ, nakon što oni sami nisu još uspjeli dogovoriti novi zakon o sprečavanju sukoba intersa, a vrijeme curi.

Šta kažu u Parlamentu

- Sjednica Zastupničkog doma je u utorak. Nema potrebe unaprijed se izjašnjavati o bilo čemu sada. Imat ćete priliku čuti naše stavove na sjednici – kratko je kazala Sanja Vulić, predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Stranke u vlasti su formirale radne grupe koje trebaju raditi na ovom, te na zakonu o sudovima i Izbornom zakonu, a rokovi koje su zadali su prošli i rješenja još nema. Na pitanje o radu radnih grupa, Vulić je ustvrdila da intenzivno rade, te se usklađuju nedoumice koje imaju sve tri strane.

VEZANI TEKST - Ko je Nikšića poštedio odluke o sukobu interesa, umanjio kaznu Milinoviću...

Izjavu predsjedavajućeg Kluba zastupnika SDP-a u bh. Parlamentu Saše Magazinovića o ovom predloženom zakonu nismo uspjeli dobiti. On je, prema najavi, danas i sutra u službenoj posjeti Ukrajini.

Špago je prokomentirao da će prijedlog zakona kojeg je predložio možda podržati "Trojka", ali ne vjeruje da će to učiniti HDZ i SNSD.

- Ovo je prilika da dokažu jesu li za to da BiH dobije otvaranje pregovora za članstvo u EU. Ovo je tehnički zakon koji ispunjava standarde koji se od nas traže, ali je i malo rigorozniji jer osam godina je relativiziran sukob interesa, preblag je postojeći zakon, pogotovo što o tome odlučuju ljudi iz političkih partija, kolega odlučuje o kolegi. Nama je u interesu da pokušamo do početka marta ispuniti uvjete, ali bojim se da neki političari koji govore da su za EU, da predvode evropske integracije, hoće da ispune svoje ciljeve koji nemaju veze s evropskim putem. SNSD po pitanju sudija, HDZ po pitanju izbora člana Predsjedništva BiH. "Trojka" je nepotreno ušla u tu priču – istakao je Špago.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.