open-navfaktor-logo
search
Dileme
Hoće li Zavod PIO FBiH imati vremena pripremiti sve za januarsko povećanje penzija ako se usvoji budžet FBiH?
Ukoliko se budžet Federacije BiH usvoji do kraja januara, postavlja se pitanje da li Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje može pripremiti sve za uvećanje penzija za januar od 11,1 posto.
18.01.2023. u 21:50
get url
text

Tačnije, da li će stići obračunati na vrijeme penzije, kako bi penzioneri već 6. februara, kada bi trebala početi isplata januarskih penzija, na čekovima imali uvećane penzije.

Naime, predstavnici Vlade Federacije na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem obećali su penzionerima povećanje penzija ukoliko se u roku usvoji budžet Federacije BiH.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će se razmatrati budžet za ovu godinu zakazana je za 25. januar, a vanredna sjednica Doma naroda 27. januara.

- Ukoliko budžet FBiH bude usvojen do kraja ovog mjeseca i donesu se potrebne odluke, penzije se mogu uvećati za januar - rečeno nam je u Službi za informiranje Zavoda PIO FBiH.

U Federaciji je više od 434.000 penzionera. Najniža penzija iznosi 445,65 KM, zagarantovana 531,86 dok je najviša penzija 2.174,48 KM.

Do sada je za isplatu penzija na mjesečnom nivou bilo potrebno 220 miliona KM. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.