open-navfaktor-logo
search
Učila jezik
Holanđanku Saskiu u Sarajevo dovela ljubav: Volim svaki dio ove zemlje
Holađanka Saskia Šišić je prije šest godina doselila u Bosnu i Hercegovinu, državu o kojoj ranije nije znala skoro ništa.
05.10.2020. u 07:53
get url
text

Rođena je u holandskom gradiću Amersfoortu, a o BiH nije znala ništa, osim dešavanja devedesetih godina, sve do 2001. godine kada je upoznala svog sadašnjeg muža. Kaže da joj se od tada sve promijenilo.

- Kada sam njega upoznala, kupila sam knjige o BiH, rječnik, a i Kur’an jer on je musliman, a ja pojma nisam imala o islamu. Odrasla sam u klasičnoj holandskoj porodici, sa dva starija brata i mlađom sestrom. Prvi put sam u BiH došla 2002. godine kako bih upoznala njegovu porodicu, te uprkos tome što nismo govorili istim jezikom, priredili su mi toplu dobrodošlicu – kaže Saskia.

Kaže da se u ovu državu i u bosanskohercegovačku prirodu odmah zaljubila.

- Od tada smo svake godine dolazili na odmor u BiH, i ljeti i zimi. Zatim je moj muž odlučio praviti kuću u Sarajevu i sanjali smo da jednog dana tu živimo. Godinama smo radili, investirali, planirali. Poslije rođenja drugog djeteta 2014. konačno smo skupili hrabrosti i napravili taj korak – priča sagovornica.

Saskia radi za holandsku humanitarnu organizaciju "Out of Area Foundation".

- Pomažemo i popravljamo bosanske škole I zdravstvene institucije i organizujemo dječiji festival Futurea. Svake godine dolaze stotine holandskih studenata, pomažu u radu, a usput ih upoznajemo sa historijom ove države i sa sistemom školstva – pojašnjava.

Kaže kako im se dolaskom u BiH život uveliko promijenio.

- Tempo života se smanjio I to nam svim prija. U Holandiji je život puno brži I često nema vremena da se uživa u malim stvarima. U Bosni je to drugačije, imamo više vremena za uživanje sa porodicom. Imamo dvoje djece, Amara i Aylu, te uživamo provodeći vrijeme sa porodicom – priča Saskia.

Kaže da joj je učenje bosanskog jezika bilo izazov.

- Bosanski jezik je težak jezik za učenje. Jer ne liči ni na jedan jezik koji govorim. Išla sam na kurs, ali puno više učim od prijatelja, djece, familije. A puno sam zahvalna I svojoj učiteljici Emi Bučan-Hulusić – kazala je Saskia.

Ističe da voli bosanskohercegovačku kuhinju i da je prvo pokušala da napravi sirnicu.

- Teško je bilo napraviti dobro tijesto i razvući jufku. A moj muž je vrlo dobar kuhar koji pravi ukusna jela i on nam kuha svaki dan. Volim sve bosanske specijalitete – kaže.

Saskia navodi kako voli da upoznaje Bosnu i Hercegovinu, te da joj je cilj da posjeti svako selo i grad u BiH.

- Volim prelijepu bosansku prirodu, planine, šume, rijeke, jezera... Ma sve je lijepo – priča nam Saskia.

Sjeća se i prve bosanske kahve koju je popila, ali da to nije bilo najprijatnije iskustvo dok nije naučila kako se kahva pije.

- Nasuli su mi kahvu u fildžan. Ja sam pošećerila i promiješala i odmah se napila. Međutim, napila sam se i toza jer niko nije rekao da malo sačekam da se sve to slegne. To je bila početnička greška – prisjeća se sa osmijehom.

Kaže da su joj žene okrenule fildžan, a zatim pokazale kako se "ogleda".

U Bosni joj nedostaje vožnja biciklom.

- Svaki ćošak Holandije se može obići biciklom. Nadam se da će u Sarajevu napraviti više staza za bicikliste te da ćemo moći češće ako ne i uvijek svuda ići biciklom – zaključuje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.