open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Hota-Muminović nametnula udžbenike za engleski jezik bez konsultacije sa strukom
Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo na čelu sa ministricom Naidom Hota-Muminović donijelo je odluku da od ove školske godine 2022/23. sve škole u Kantonu Sarajevo koriste iste udžbenike za engleski jezik od 5. do 9. razreda osnovne škole. Međutim, ovu informaciju nije objavilo ni ministarstvo ni ministrica, a o tome koje knjige će se nabaviti niko nije pitao nastavnike.
24.08.2022. u 08:47
get url
text
engleski jezik, učenici, škola

Naime, nastavnici engleskog jezika u KS kazali su nam da su kompleti knjiga došli u njihove škole, bez ikakvog obavještenja, obrazloženja, a kamo li upita o tome koje su knjige najbolje za učenike.

Prema informacijama koje su nam dali nastavnici, bivša predsjednica Aktiva za engleski jezik KS Sabina Piknjač ih je porukom obavjestila o tome da je dogovorena dostava udžbenika na adrese škola sa tri izdavačke kuće, bez dodatnih informacija.

Kontaktirali smo bivšu predsjednicu Aktiva koja nam je kazala da Aktiv više ne postoji, pa je nejasno u kojem svojstvu je uopće poslala informaciju o udžbenicima.

U poruci upućenoj nastavnicima, Piknjač je također navela da je sugerisano da distribucija knjiga u škole završi do 22. augusta.

Međutim, sagovornici ističu da ni danas u pojedine škole udžbenici nisu stigli te da će sada promjenom udžbenika, nastavnici engleskog jezika morati u potpunosti promjeniti nastavne planove i programe pred sami početak školske godine.

- Preko tri stotine je nastavnika engleskog jezika u KS koji trebaju dići svoj glas, a mi ćemo ih kao Sindikat sigurno podržati. Tražit ćemo da se ova situacija popravi ili ako je to nemoguće, onda da se ove aktivnosti zaustave i vrate u početno stanje.  Neka odgovara onaj ko je nabavljao udžbenike bez da je konsultovao nastavnike – kazao je za Faktor Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Pred početak školske godine sve su učestalije pritužbe na rad i odluke ministrice Naide Hota-Muminović. Prvo su pristizale žalbe koje se tiču upisa djece u preškolske ustanove, zatim zbog uvođenja novih metoda rada u osnovne škole koje, kako su istakli nastavnici, učenicima ne donose obećani prosperitet, a sada i zbog nametanja udžbenika iz engleskog jezika.

- Ja očekujem da će se profesori engleskog jezika u cijelom Kantonu pobuniti i napraviti otpor. Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS i u Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS je trebalo biti poznato da dugogodišnja upotreba udžbenika u nastavi engleskog jezika je bila sasvim adekvatna, a rezultati na eksternoj maturi su pokazivali da li su učenici savladali gradivo ili ne – poručio je Sivro.

Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS poslali smo upit ko je birao udžbenike prilikom raspisivanja tendera, odnosno nabavke udžbenika, ali odgovor nismo dobili do momenta objavljivanja teksta.

A kako je uopće moguće da se ovakva odluka donijela bez konsultacije sa stručnim kadrom, Sirvo ističe da je ključ problema u tome što se ne uvažavaju nastavnici i njihovo iskustvo.

- Bez njihovog mišljenja se ne bi smjele donositi nikakve krucijalno odluke, kao što je ova. Pozivam nastavnike engleskog jezika da kao struka, kao aktivi, kao visoko obrazovani ljudi koji su na prvoj liniji sa učenicima, da podignu glas. Svaki nastavnik bolje zna šta treba učeniku od nekog ministra, njegovog pomoćnika, savjetnika ili nekog direktora instituta. Ovo je samo pokazatelj da ćemo opet ići u regresiju a ne u progresiju. Znači ići ćemo unazad, umjesto unaprijed uprkos sladunjavim pričama u ovoj izbornoj godini – kazao je Sivro.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.