open-navfaktor-logo
search
MOKS
Hota-Muminović o sanaciji škole u kojoj se djeca smrzavaju zbog loših prozora
U nadležnosti Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je 71 osnovna i 35 srednjih škola, kao i jedna predškolska ustanova, što znači da ovo ministarstvo u svojoj nadležnosti ima cca 200 objekata na različitim lokacijama u Kantonu Sarajevo.
04.02.2023. u 07:58
get url
text

- Objekat javne ustanove Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo je jedna od 35 srednjih škola i ima vrlo specifičnu situaciju. Naime, objekat je 2012. godine proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a također je i u obuhvatu Odluke o proglašenju historijskog urbanog krajolika Sarajeva te samim tim ima vrlo ograničene mogućnosti djelovanja na vanjsku ovojnicu objekta - objasnila je za Faktor ministrica Naida Hota-Muminović. 

VEZANI TEKST - Djeca tvrde da se smrzavaju zbog loših prozora u sarajevskoj školi; direktorica: Od '93. se nije investiralo

Ona dalje dodaje da se škola 20.10.2022. godine obratila Ministarstvu sa molbom za odobravanje sredstava za izradu energijskog audita za školu, što Ministarstvo u tom trenutku nije moglo odobriti jer se sredstva iz budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godinu moraju realizovati i utrošiti, što podrazumjeva provođenje postupka u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, sklapanje Ugovora i realizaciju posla sa ispostavljanjem računa do 31.12.2022. godine. Međutim, kako ističe, Ministarstvo je planiralo da nakon što Skupština Kantona Sarajevo usvoji budžet Kantona Sarajevo za 2023. godinu, odobri sredstva za izradu energijskog audita za ovu ustanovu, kao i eventualnog projekta zamjene vanjske i unutrašnje stolarije u skladu sa ograničenjima koje budu definisane. 

- Također je i Grad Sarajevo pokrenuo procedure sanacije i kolorističke obrade fasade na objektu ove ustanove, uz saglasnost Ministarstva za odgoj i obrazovanje. To su predradnje koje su neophodne kako bi se došlo do iznosa potrebnih sredstava za izvođenje radova, odnosno iznašli načini finansiranja radova - kazala je Hota-Muminović te dodaje:

- Ministarstvo za odgoj i obrazovanje je u 2021. i 2022. godini je na ime rekonstrukcije i izgradnje / dogradnje objekata osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo odobrilo sredstva u iznosu od cca 8.500.000 KM, a za izradu projekata cca 130.000 KM, što su najveći iznosi koji su do sada osigurani u ove svrhe. 

Svake godine nakon usvajanja budžeta Kantona Sarajevo, u skladu sa odobrenim sredstvima za ove namjene, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje odobrava sredstva na osnovu zahtjeva ustanova iz svoje nadležnosti u skladu sa prioritetima. Direktori / direktorice kao odgovorna osobe ustanova imaju obavezu da vode brigu o stanju u svojim ustanovama i na vrijeme informišu nadležno Ministarstvo - poručila je ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.