open-navfaktor-logo
search
Kultura sjećanja
Hota-Muminović poručila srednjoškolcima pred put u Srebrenicu: Naučit ćete veliku historijsku lekciju
- Danas ćete naučiti veliku historijsku lekciju, vidjet ćete razmjere genocida koji se desio na kraju 20. stoljeća, 1995. godine iako se Evropa poslije Drugog svjetskog rata zaklela da se više nikada nikome ne smije desiti holokaust i genocid - poručila je to jutros ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović prvoj grupi sarajevskih srednjoškolaca koji su u ovoj školskoj godini otputovali u Srebrenicu.  
19.09.2022. u 12:03
get url
text

Obilazak Srebrenice za sarajevske srednjoškolce organiziran je u okviru projekta "Njegovanje kulture sjećanja". U okviru njega učenici drugih razreda srednjih škola posjetit će Memorijalni centar Srebrenica- Potočari.   

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS je u Budžetu osiguralo sredstva za realiziranje ovog projekta, koji je počeo danas i traje do 6. oktobra ove godine. U prvoj grupi otputovali su učenici Gimnazije Obala, Srednje medicinske škole Sarajevo i Srednje mašinske tehničke škole.  

- Nemojte se vraćati sa traumama, vratite se osnaženi saznanjem da se genocid više nikada nikome ne smije desiti. To se neće desiti ako budete učili iz svoje prošlosti, ako budete jaki, ako ostanete u našoj državi, ako budete gradili društvo bez korupcije, ako budete dobro i vrijedno obavljali vaše obaveze, a za sada je to da dobro učite i družite se - poručila je ministrica Hota-Muminović, te dodala da se historija ponavlja onima koji ništa iz nje ne nauče.   

Govoreći o ovom projektu, objasnila je kako se radi o sistemskoj aktivnosti, kojom se doprinosi njegovanju kulture sjećanja, jer učenici u Potočarima imaju historijski čas tokom kojeg im kustosi prenesu upečatljive priče na osnovu prikupljenih dokaza. Također, djeca mnogo nauče i tokom samog putovanja, s obzirom da su i neki od koordinatora preživjele žrtve srebreničkog genocida.   

- Vjerujemo da, kada učenici pogledaju postavku Memorijalnog centra, kada čuju priče preživjelih, vide memorijalni kompleks, kada sve to dožive, uvide kolika je to kataklizma bila. Vjerujemo da ćete nakon toga osnaženi i odlučni gledati u budućnost - navela je ministrica Hota-Muminović i dodala da je cilj projekta učiti djecu univerzalnim vrijednostima.   

Svaka srednja škola tokom ovog projekta će osigurati prisustvo nastavnika historije i po jednog nastavnika za svako odjeljenje iz škole, koji će biti pratnja učenicima prilikom posjete Memorijalnom centru.   

Nastavnici historije su dužni pripremiti se na adekvatan način, te za vrijeme puta prema Potočarima, učenicima prenijeti historijske činjenice u vezi s agresijom na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992. do 1995. godine, s posebnim osvrtom na događaje koji su prethodili kobnom i tužnom 11. julu 1995. godine, zatim pad Srebrenice, kao i opis događaja koji su uslijedili, saopćila je Služba za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.