open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Hota-Muminović: Prvi put smo standardizirali da svi učenici jednog razreda u KS imaju iste udžbenike
Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović kazala je za Faktor da su udžbenici koje je finansirala Vlada KS za osnovce od petog do devetog razreda u vlasništvu javnih ustanova te da je ova mjera dobra pedagoška prilika da učenici steknu navike u čuvanju imovine.
07.09.2022. u 18:25
get url
text

Naime, kantonalno Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i Vlada Kantona Sarajevo osigurali su za sve učenike od petog do devetog razreda javnih ustanova osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo besplatne udžbenike za školsku 2022/2023. godinu.

Za ovu namijenu izdvojeno je četiri miliona KM, a mjera obuhvata oko 20.000 učenika.

Ministrica Hota-Muminović pojasnila je proces distribucije udžbenika učenicima osnovnih škola, te u čijem vlasništvu isti ostaju na kraju školske godine.

- Ministarstvo je sačinilo jednu instrukciju prije godišnjih odmora, prije raspusta i to smo poslali školama. Instrukcija se odnosi na samu distribuciju udžbenika koja se odvijala u toku ljetnjeg raspusta. Školske komisije su primile kontingent udžbenika prema broju učenika koji pohađaju određenu školu – kazala je Hota-Muminović.

U toj istoj instrukciji, dodaje ministrica, školama je data uputa da naprave vlastiti pravlinik kojim bi propisali način čuvanja i zaduživanja udžbenika

- Uputili smo da se to uradi u toku mjeseca septembra, a da se prije toga udžbenici uvedu u bibliotečku građu škola. Ovo je nabavljeno sredstvima iz budžeta i to je imovina javnih ustanova, odnosno, škola u Kantonu Sarajevo. Poenta je da se ovi udžbenici kroz dodatni pedagoški angažman i rad čuvaju, da se uokvire i da traju onoliko koliko mogu – rekla je ona.

Hota-Muminović navodi kako je ovo dobra pedagoška prilika da se učenici poduče i da se steknu navike u čuvanju imovine.

- To nije samo materijalno čuvanje. Riječ je i o određenoj ekološkoj edukaciji jer previše je printanih materijala. Ovo će biti, također, jedna dobra mjera u narednim godinama. Zanavljat će se ovaj udžbenički fond, a mi očekujemo da ćemo u periodu koji je pred nama izraditi jedinstvene udžbenike za sve razrede u KS koji će pratiti savremene tokove i sve to ćemo raditi u okviru Zakona o udžebnicima u KS koji nikad nije ni zaživio – naglasila je ministrica.

Potom je pojasnila da ne raspolaže tačnim informacijama koliko je novih udžbenika uvedeno jer je ova oblast ranije u potpunosti bila prepuštena školama te da škole nisu bile u obavezi da dostavljaju Ministarstvu spisak udžbenika koji koriste učenici pojedinih razreda.

- Ministarstvo nema uvid u te informacije kako bi napravili analizu i određeno poređenje. Ovo je prvi put da smo standardizirali da svi učenici jednog razreda u KS imaju iste udžbenike što je dodatna prednost u ovom procesu – zaključila je ona.

Ministrica ističe i da su svi udžbenici za učenike dostavljeni, ali da nastavnici stranih jezika čekaju isporuku priručnika za nastavnike sa uputama za pripremu časa, rješenjima zadataka i slično.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.