open-navfaktor-logo
search
Rotavirus kod učenika
Hotel "Nebojša" uredan i u vanrednoj kontroli, ponovo odobrene ekskurzije
Svi nalazi vanredne inspekcijske kontrole u hotelu "Nebojša" na Jahorini, uzeti nakon što je prije pet dana nekoliko učenika dobilo stomačne tegobe tokom boravka u ovom hotelu, uredni su.
25.05.2022. u 16:32
get url
text

Potvrđeno je to iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a, te su poručili da takvi rezultati inspekcijske kontrole omogućavaju ponovnu organizaciju ekskurzija i škola u prirodi u ovom hotelu.

Također, potvrđeno je da je kod jednog učenika utvrđen rotavirus, ali se to prema dostupnim informacijama, ne dovodi u vezu sa spomenutim hotelom.

Prije pet dana, ukupno 12 od 103 učenika Osnovne škole "Branko Radičević" Banja Luka, koji su u okviru škole u prirodi bili na Jahorini, smješteni u hotelu "Nebojša", imalo je stomačne tegobe i temperaturu.

Zbog toga je resorno ministarstvo odmah naložilo svim osnovnim školama da obustave organizacije škole u prirodi ili ekskurzije na Jahorini, a prilikom kojih su dogovorili smještaj u hotelu "Nebojša". Također, naloženo je da se obavi vanredna inspekcijska kontrola.

Također, prije dvadesetak dana u ovom hotelu boravili su učenici osnovnih škola iz Prijedora, a kada su se također požalili na stomačne tegobe.

Ukupno 18 učenika petog razreda Osnovne škole "Petar Kočić" iz Prijedora je završilo i na infuziji, te je škola u prirodi prekinuta.

U oba slučaja uzeti su uzorci hrane na analizu, koja je obavljena u Instituta za javno zdravstvo RS-a, područni centar Istočno Sarajevo, ali su svi nalazi bili uredni.

Ministarstvo je poslije problema sa učenicima iz Banje Luke, zatražilo i vanredni sanitarni pregled zaposlenih radnika kako bi se utvrdio uzrok obolijevanja učenika koji borave u ovom hotelu. Međutim i ti nalazi su uredni.

Iz ministarstva su podsjetili da je organizator ekskurzija i škola u prirodi rukovodstvo škole u saradnji sa savjetima roditelja i učenika, te da svaki roditelj potpisuje pisanu saglasnost za izvođenje ekskurzije i škole u prirodi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.