open-navfaktor-logo
search
Reagovanje
Hoteli Ilidža odgovorili na optužbe da kradu vodu: Očigledno je da Konaković boluje od "naknadne pameti"
Nepobitan je argument da niti jedan drugi privredni subjekt u Kantonu Sarajevo nije izložen navodnim dobronamjernim kontrolama dirigovanim i medijski najavljenim od strane gospodina Konakovića
04.07.2019. u 17:38
get url
text

Nakon što je ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić izjavio da hotel Terme na Ilidži neovlašteno koristi vodu iz vodovoda, te da nisu u stanju da ih isključe sa sistema ni uz asistenciju policije, reagirala je Uprava Hotela.

"Lažni su navodi iz izjave resornog ministra komunalne privrede i infrastrukture Srđana Mandića od dana 04.07.2019. godine, da su Hoteli Ilidža d.d. Sarajevo nelegalno priključeni na vodovodnu mrežu.

Hoteli Ilidža d.d. Sarajevo priključeni su na centralnu vodovodnu mrežu VIK-a. Međutim, u toku 2017. godine dolazilo je, i to u vrijeme turističke sezone, do redukcija vode, a što je prouzročilo ogromnu materijalnu štetu  u vidu gubitka prihoda u iznosu od 1.540.371,66  KM u koji nije uračunat PDV, pa je lako izračunati da je država izgubila iznos od 261.863,182 KM na ime PDV-a.

Iz navedenih razloga, Hoteli Ilidža d.d. Sarajevo bili su prinuđeni pronaći alternativno rješenje, kako i dalje ne bi trpili gubitke. Ali to rješenje nije bilo protuzakonito. Naprotiv, Hoteli Ilidža su obezbijedili pravosnažnu urbanističku saglasnost, izvedbene projekte, elaborate i svu drugu neophodnu dokumentaciju u cilju korištenja podzemnih pitkih voda.

Kako je pravilno uočila Vlada Kantona Sarajevo, Javno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ ne poduzima apsolutno ništa, čak i kad ima odobrena sredstva, na koja se plaćaju kamate, da rekonstruiše i pravilno održava postojeću vodovodnu mrežu, a posebno da ulaže u proširenje i poboljšanje postojeće mreže.  Privrednici, pa tako i Hoteli Ilidža, su prinuđeni doslovno raditi posao VIK-a za koji je plaćen od strane građana i privrednih društva.

S obzirom da su Hoteli Ilidža pribavili potrebnu dokumentaciju i zaključili ugovor sa JU „Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo“ o kontroli i pregledu vode iz bunara AB-2, jasno je da se ne radi ni o kakvim nelegalnim priključcima i neovlaštenoj potrošnji vode. Posebno valja naglasiti da Hoteli Ilidža uredno izmiruju propisanu naknadu za korištenje vode iz bunara AB-2 Agenciji za vodno područje rijeke Save.

Lažni su navodi iz članka da je u toku 2018. godine bilo ko iz VIK-a dolazio i pokušavao kontrolisati vodovodne instalacije i sistem napajanja. Tek 2019. godine, tačnije nakon što je Elmedin Konaković izabran za predsjedavajućeg Skupštine KS, predstavnici VIK-a su počeli dolaziti u kontrole.

Lažni su navodi iz članka da Hoteli Ilidža nisu dozvolili kontrolu vodovodnih instalacija iz sistema napajanja, te očitanje vodomjera, a gnusna je laž da je privredno društvo Hoteli ilidža raskinulo plombe na vodomjerima.

Dobro je uočila Vlada KS da u VIK-u nema profesionalaca i kompetentnih inžinjera koji bi uopšte znali na kom mjestu i kako treba isključiti korisnika iz sistema napajanja, naravno pod uslovom da za takvo nešto imaju pravni osnov.

Ukoliko se na lokalitetu Ilidže gubi 20 do 40 litara vode u sekundi, to se, prvo, ne odnosi na Hotele Ilidža, a, drugo, uzrok tome može biti neodgovorno održavanje vodovodne mreže od strane VIK-a.

Postojanje sistema snabdijevanja vodom iz vlastitog bunara i rezervoara paralelno sa postojanjem snabdijevanja iz centralnog vodovodnog sistema VIK-a nije zabranjeno, a što proizilazi iz člana 14. Uredbe o opštim uslovima za snabdijevanje vodom za piće, obradu i odvođenje otpadnih i atmosferskih voda Vlade KS objavljene u Službenim novinama KS br. 22/16.

Dakle, korištenjem vode iz svog posebnog vodovoda, uz plaćanje propisane posebne vodne naknade za zahvatanje vode Agenciji za vodno područje rijeke Save, Hoteli Ilidža, ne samo da nisu nanijeli štetu VIK-u, nego su sačuvali VIK od tužbe za naknadu štete zbog izgubljene zarade, ukoliko opet dođe do redukcija, kako se to desilo u 2017. godini, kada je Hotelima Ilidža prouzročena šteta u neto iznosu bez PDV-a od 1.540.371,66  KM, a država oštećena za iznos od 261.863,182 KM na ime PDV-a.

Za razliku od VIK-a, Hoteli Ilidža uložili su značajna sredstva u vlastitu vodovodnu infrastrukturu, a posebno u postrojenja i opremu za hlorizaciju vode. VIK je primitivnom metodom analize utvrdio da voda koju koriste Hoteli Ilidža sadrži hlor, i na osnovu toga izveo zaključak da se radi o vodi iz centralnog sistema vodosnabdijevanja, kako je Klix.ba naveo u članku.

Nakon što su stručnjaci iz Hotela Ilidža upoznali „stručnjake“ iz VIK-a da koriste sistem hlorizacije, VIK je prilikom kontrole izvršene 20.06.2019. godine, zapisnikom broj 22390 konstatovao da voda u vlastitom rezervoaru koji koriste Hoteli Ilidža nije voda iz centralnog sistema VIK-a. Stoga je lažna informacija da je VIK analizom uzoraka iz rezervoara utvrdio da se radi o vodi iz njihovog sistema.

Konačno, Vlada KS i resorni ministar bili su dužni, prije istupanja u javnosti, provjeriti tačnost informacija koje im je dostavio VIK u nadležnim inspekcijskim službama, koje su konstatovale da vodomjeri posjeduju plombe, da se u Hotelu Terme koristi vlastiti rezervoar, koji zadovoljava sve standarde ispravnosti vode za piće. Kantonalna inspekcija je utvrdila da sastav vode u Hotelu „Terme“ koji se napaja vodom iz vlastitog rezervoara i sastav vode iz centralnog sistema VIK-a nisu isti.

U toku redovnog održavanja i čišćenja vlastitih rezervoara, Hotel Terme je koristio vodu iz centralnog sistema vodosnabdijevanja VIK-a, a da pri tome nije ništa uključivao niti isključivao na opremi VIK-a. Potrošnja vode u ovom periodu je evidentirana na vodomjerima i Hoteli Ilidža će, kao i do sada, uredno plaćati potrošenu vodu. Notorna je laž da su Hoteli Ilidža samoinicijativno otvorili vodu na ventilu koji je navodno, prethodno, isključen sa vodovodne mreže VIK-a. VIK nije isključio  hotel Terme sa vodovodne mreže, pa se hotel nije mogao ni sam priključiti.

Tačno je da je VIK dana 03.07.2019. godine pokušao da fizički  isključi Hotel Terme sa svoje vodovodne mreže, ali je isto tako tačno da je ovaj pokušaj protuzakonit s obzirom da nije ispunjen niti jedan uslov iz člana 67. stav 1. citirane Uredbe. Nadalje, VIK nema rješenje nadležne općinske službe za komunalne poslove za isključenje iz vodovodnog sistema, kako to jasno propisuje odredba stava 3. člana 67. navedene Uredbe.

Sa druge strane, Hoteli Ilidža, kao i svi drugi privredni subjekti i građani imaju pravo na korištenje javnih komunalnih usluga, uz istovremenu obavezu plaćanja potrošenog, a ovo pravo mogu zaštititi u sudskom postupku.

Hoteli Ilidža stoje na raspolaganju resornom ministarstvu, Vladi KS, VIK-u i inspekcijama,  za dostavljanje svih relevantnih informacija i dokumentacije na osnovu koje će se lako zaključiti da Hoteli Ilidža ne nanose nikakvu štetu ni VIK-u, ni Kantonu Sarajevo, nego da se u hajci Predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića, koju prate mediji, radi o nečem sasvim drugom.

Za vrijeme mandata gospodina Konakovića na mjestu predsjednika Košarkaškog saveza BiH, Košarkaški savez je ostao dužan  Hotelima Ilidža cca 200.000 KM. Isplatu tog iznosa gospodin Konaković je uslovljavao nezakonitom isplatom njegove lične provizije, što su Hoteli Ilidža odbili.

Drugo, ovakvim natpisima u medijima, Hotelima Ilidža nanosi se nenadoknadiva šteta, pogotovo u jeku turističke sezone. Gospodin Konaković računa da će Hoteli Ilidža, u pokušaju da spriječe štetu, isplaćivati njemu reket. Cijela lažna priča o štetama koje navodno trpi VIK i KJKP Rad u pružanju usluga Hotelima Ilidža predstavlja najprostije reketarenje od strane gospodina Konakovića, a na koje Hoteli Ilidža neće pristati.

Nepobitan je argument da niti jedan drugi privredni subjekt u Kantonu Sarajevo nije izložen navodnim dobronamjernim kontrolama dirigovanim i medijski najavljenim od strane gospodina Konakovića.

Dodatni argument jeste činjenica da gospodin Konaković, za vrijeme dok je bio Premijer Kantona Sarajevo, nije  predložio donošenje niti jednog podzakonskog akta koje mu je naložio Zakon o koncesijama KS iz 2011. godine. Nadalje, gospodin Konaković za vrijeme predsjedavanja Vladom KS nije postupio po jasnim direktivama iz Plana upravljanja otpadom KS za period 2015-2020. godina, iako je plan donešen 21.07.2015. godine. Očigledno je da gospodin Konaković boluje od "naknadne pameti", a da za vrijeme svog predsjedavanja Vladom Kantona Sarajevo nije radio svoj posao, očigledno sa ciljem da u moru zakonskih i podzakonskih praznina može reketirati privrednike", navodi se u saopćenju Uprave Hotela Ilidža.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.