open-navfaktor-logo
search
Kazne tek za godinu
Hotelijeri o zabrani pušenja: Zašto bi neko unaprijed ulagao u nešto za šta nije siguran da će ispoštovati
Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP) će narednih 12 mjeseci, kako je propisano i tekstom Zakona, vršiti preventivne i korektivne mjere provedbe Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH, čija je primjena počela prije dva dana.
30.05.2023. u 08:05
get url
text

Iz KUIP-a su za Fenu kazali da se u Zakonu navodi da će se kazne propisane ovim zakonom početi naplaćivati nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na osnovu ovog zakona te da su za kršenje zakona predviđene kazne u rasponu od 100 do 15.000 KM.

Napominju da će nadzor nad primjenom tog zakona obavljati Federalna uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih federalnih inspektora i kantonalni organi za inspekcijske poslove. Zakon se primjenjuje na duhan, duhanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule za pušenje, uključujući elektronske cigarete i biljne proizvode za pušenje).

Podsjećaju da se u skladu sa tim zakonom pušenje zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu. Također se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe, što nadziru policijski službenici.

Također ističu da prema Zakonu, vlasnici ugostiteljskih objekata, restorana, kafića i slično, bit će dužni na vidnim mjestima istaći znak "zabranjeno pušenje", dok u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela.

Naglašavaju da će pušenje biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju, u skladu sa propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

Iz KUIP-a kažu da u objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

- Podzakonski akti, koji također tek trebaju biti uspostavljeni, podrazumijevaju i uvjete za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja. U praksi to znači da će ugostitelj tokom perioda prilagodbe moći upozoriti gosta o zabrani pušenja i eventualno odbiti da ga usluži, ukoliko gost bude insistirao na cigareti u unutrašnjosti objekta - istakli su iz KUIP-a.

VEZANI TEKST - Uskoro počinje zabrana pušenja na javnim mjestima u FBiH: Ko je "na meti", hoće li se neki objekti zatvoriti?

Na pitanje jesu li se pripremili i da li je u nekim ugostiteljskim objektima počela primjena Zakona, iz Udruženja hotelijera i restoratera u Bosni i Hercegovini ističu kako problem nije u ugostiteljima, nego u kaznenoj politici i kontroli gdje mnoge stvari nisu definisane te da je sve prebačeno na vlasnike. 

- Zakonom je definisano da, ako gost zapali cigaretu, vlasnik ili radnik ga treba opomenuti da se nalazi u prostoru za nepušače. Ako to ne djeluje gostu se odbija usluga, a ako i to ne djeluje, vlasnik treba zamoliti gosta na napusti objekat. Međutim, ako i to ne bude djelovalo, vlasnik objekta treba pozvati nadležni organ, dakle, policiju. To je po meni ružno, postoje svakakvi gosti, među kojima su i oni koji su, nakon ovakvog čina, skloni napraviti skandal. Po mom mišljenju, to bi trebalo prepustiti u nadležnost inspekciji da ona radi svoj posao - ističe Amir Hadžić, predsjednik Udruženja. 

Dodaje, kako su od prije 20 godina neki ugostiteljski objekti u BiH samoinicijativno uveli prostor za nepušače i da to na našim prostorima nije ništa novo.  

- Mnogi se pripremaju, ali zašto nešto unaprijed raditi ako ne znate da li je to po propisu? Čekamo podzakonske akte koji bi u narednih šest mjeseci trebali mnoge važne stvari regulisati. Hvratska, Srbija, Slovenija dozvolile su u manjim ugostiteljskim objektima da se mogu opredijeliti. U Austriji decidno piše - prostori do 60 metara kvadratnih mogu se opredijeliti za pušače ili nepušače. Ne trebamo izmišljati toplu vodu, možemo to samo prepisati. Dakle, ako se opredijelim za prostor za pušače zanima me - koje tehničke uvjete moram ispuniti, a to još nije definisano. Primjera radi, koliku ventilaciju po kubnom metru moram postaviti, jonizaciju... te sve ostalo što je potrebno imati u prostoru za pušače. Zašto bi neko unaprijed ulagao u nešto što nije siguran da će ispoštovati - kazao je Hadžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.