open-navfaktor-logo
search
Održan štrajk
HP Mostar: Fokus Uprave Društva je očuvanje radnih mjesta i održivost poslovanja
Povodom održanog štrajka upozorenja Nezavisnog sindikata radnika HP-a Mostar oglasila se i Uprava tog društva koja 'ovakav istup' smatra štetnim po ugled i poslovanje "Hrvatske pošte" Mostar.
19.03.2022. u 15:18
get url
text

- Imajući u vidu kako Društvo posluje u konkurentnom okruženju, ovakvi medijski istupi stvaraju negativnu klimu i nepovjerenje poslovnih korisnika u kvalitetno pružanje usluga - saopćeno je iz Uprave HP-a Mostar.

Naglašavaju kako su svjesni da novonastale ekonomske okolnosti uzrokovane sukobima u Ukrajini značajno utječu na troškove energenata (gorivo i struja), koji su jedan od najznačajnijih troškova u poštanskoj djelatnosti, te da je pred njima izazov kako održati poslovanje Društva.

- Imajući sve u vidu, i održivost poslovanja Društva, kao i poboljšanje materijalnih prava radnika, Uprava Društva također razmatra mogućnost povećanja iznosa naknada za troškove prijevoza radnika u nastupajućem vremenu - stoji u saopćenju.

Prema njihovim riječima, fokus Uprave Društva trenutno je na definiranju mjera koje će osigurati operativnu održivost poslovanja i očuvanje svakog radnog mjesta u Društvu, a to smatraju zajedničkim interesom.

Iz Uprave Društva navode kako su kroz zadnje izmjene Pravilnika o radu, organizacijskoj strukturi i sistematizaciji radnih mjesta u skladu sa finansijskim mogućnostima korigirali koeficijente najnižih plaća radnicima.

- Plaće poštara i vozača povećane su pet posto, poštara za brzu dostavu 10 posto, a od januara 2022. usklađena je i minimalna plaća sukladno Uredbi Vlade FBiH, te su se plaće čistačica povećale za 15 posto. S obzirom na rast prosječne plaće u FBiH od januara 2022. godine svim radnicima Društva povećan je i topli obrok za pet posto i iznosi 9,98 KM po danu, osigurana su sredstva za isplatu regresa u iznosu od 511 KM, što je povećanje za pet posto u odnosu na 2021. - rečeno je iz Uprave Društva.

Također su istaknuli da su u 2022. godini uvećane i dodatne naknade u odnosu na 2021. godinu, i to svim radnicima koji su na njih ostvarili pravo.

- Naknada od 9,2 posto za rođenje djeteta, za slučaj smrti člana porodice, za pomoć u slučaju bolesti radnika, kao i otpremne za odlazak u penziju za 3,2 posto. Iako to nije obavezujuće po granskom kolektivnom ugovoru, u 2022. godini Društvo je za sve radnike ugovorilo kolektivno osiguranje za slučaj bilo kakve nezgode ili smrti, kako bi smo pokrili i ovakve neželjene rizike kojima su radnici prilikom svakodnevnog rada izloženi.

Imajući u vidu sve navedeno smatramo da Uprava Društva kontinuirano poduzima aktivnosti u cilju poboljšanja materijalnih prava radnika, i to će činiti i dalje. Stoga smatramo da su ovakve aktivnosti sindikata kontraproduktivne i čine štetu Društvu u cjelini i svim radnicima, bez obzira da li su članovi imenovanog sindikata - zaključili su iz te uprave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.