open-navfaktor-logo
search
Sporno glasanje
Hrabri i pošteni, ili ipak nisu: Konaković podržao korištenje olovke sa kamerom, "Četvorka" ne vjeruje vijećnicima?
Vijećnici "Četvorke" u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo nisu glasali istom olovkom, odnosno nisu glasali olovkom sa ugrađenom kamerom. Tvrde to iz Naroda i pravde, stranke. S druge strane, općinski načelnik Semir Efendić tvrdi suprotno, te je u prilog svojih tvrdnji objavio i videosnimak.
18.01.2021. u 14:34
get url
text

Na snimku, kojeg je Efendić objavio u nedjelju, vidi se nekoliko vijećnika "Četvorke" kako razmjenjuju istu olovku, koja neodoljivo podsjeća na olovke sa kamerama koje se mogu naći u prodaji, pri glasanju za rukovodstvo Općinskog vijeća, što opravdano budi sumnju u regularnost procesa.

- Sva sreća pa se sjednice Vijeća prenose online. Cijeli snimak konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća nalazi se na Youtube kanalu općine još od srijede. Na tom snimku jasno se vidi kako specijalna olovka sa kamerom cijelo vrijeme kruži između vijećnika "Četvorke" kao štafeta – napisao je Efendić uz objavljeni snimak.

VEZANI TEKST - Efendić pokazao snimak: Zašto specijalna olovka s kamerom kruži između vijećnika Četvorke kao štafeta?

Korištenje olovke sa kamerom je, smatra Efendić, samo po sebi neviđeni skandal i narušavanje principa tajnosti glasanja. Da li eventualno korištenje ovakve olovke zaista narušavanje principa tajnosti, ovisi o propisima lokalnih zajednica kojima je utvrđen način glasanja.

- Svako općinsko vijeće ima svoj poslovnik o radu i tu je utvrđen način glasanja. Treba vidjeti šta piše u poslovniku. Glasanje može biti javno, može biti tajno, sve zavisi kako je to statutom i poslovnikom riješeno na nivou jedinica lokalne samouprave – kazao je za Faktor Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom".

Član 19. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Novi Grad propisuje da se izbor predsjedavajućeg Općinskog vijeća vrši tajnim glasanjem kojim rukovodi predsjedavajući konstituirajuće sjednice i dva najmlađa općinska vijećnika.

Da li se glasalo olovkom sa kamerom, te da li je time prekršen Poslovnik, utvrdit će, pojašnjava Šehić, komisija koja je provodila izbor.

- Da li je krivično djelo ili nije, da li je prekršaj ili nije, to određuju nadležne institucije, ali konačnu odluku o tome donosi Općinsko vijeće – izjavio je Šehić.

S druge strane, mogućnost da su vijećnici "Četvorke" koristili specijalnu olovku sa kamerom, pored pravne, nameće i subjektivnu dimenziju slučaja.

Ukoliko su vijećnici koalicije "Četvorka" zaista "hrabri, časni i pošteni", što su epiteti kojima ih nerijetko opisuje šef Naroda i pravde Elmedin Konaković, zašto su čelnici tih stranaka, prije svih Naroda i pravde, osjetili potrebu da kontroliraju način njihovog glasanja upotrebom olovke sa kamerom? Također se nameće i upitnost statusa tih vijećnika, koji, očigledno, ne uživaju naročito povjerenje stranačkih rukovodstava, te su izloženi pritiscima da kršenjem propisa dokazuju izjašnjavanje usklađeno sa interesima tih rukovodstava.

Koliko poštuje propise, među kojima je i Poslovnik o radu Općinskog vijeća Novi Grad, šef Naroda i pravde Elmedin Konaković pokazao je posljednjom reakcijom, u kojoj je ustvrdio da bi javno podržao čin glasanja olovkom sa kamerom.

- To je čin koji pokazuje ko je završio na drugoj strani i koji su pojedinci naprasno promijenili stav i političke dogovore, a i one koji nisu, bez obzira na ponude. Ta glasanja jesu u pravilu tajna, al' pod velom takvih tajni rađaju se politički papci koji trgujući utjecajem osiguraju sebi neku sitnu korist. Da sam glasao, svima bih pokazao listić i koga sam zaokružio jer je to zapravo nužno – napisao je Konaković.

U ranijem slučaju kršenja propisa, pri otuživanju i skrivanju pečata Skupštine Kantona Sarajevo, Konaković nije sankcioniran jer je Tužilaštvo Kantona Sarajevo procijenilo da "nije bio svjestan protivpravnosti djela".

Da li su vijećnici koristili olovke sa kamerom, dilema je čije razrješavanje teško možemo očekivati od nadležne općinske komisije. Međutim, činjenica je da će ova situacija bitno utjecati na lični kredibilitet svakog od vijećnika koji su koristili "spornu" olovku, kao i na kredibilitet stranačkih čelnika koji sebe i svoje stranačke kolege predstavljaju kao "hrabre, časne i poštene".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.