open-navfaktor-logo
search
Poražavajući podatak
Hrnjić: Zbog nepostojanja Zakona o šumama FBiH pretrpila štetu veću od milijardu KM
Fena
20.03.2024. u 18:38
get url
text
Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine Kemal Hrnjić izjavio je danas u Bihaću da je ovaj entitet zbog nepostojanja Zakona o šumama pretrpjela štetu veću od milijardu KM.
Hrnjić je istakao da je na taj dan posebno važno skrenuti pažnju javnosti koliko je bitno da FBiH dobije Zakon o šumama koji ne postoji već duže od 14 godina.
On je uputio apel svim relevantnim faktorima u FBiH da ulože napore da u toku ove godine bude usvojen Zakon o šumama, posebno zbog generacija koje dolaze.
Ministar Hrnjić prisustvovao je u Bihaću konferenciji i prezentaciji “Šume i inovacije - rješenja za bolji svijet” koja je također upriličena povodom 21. marta – Svjetskog dana šuma. 
Na konferenciji je istaknuto da šume i šumska zemljišta u FBiH čine oko 58 posto ukupnog životnog prostora, te da upravljanje i gospodarenje šumama i šumskim zemljištem predstavlja vitalni državni interes, odnosno poseban interes FBiH.
Naglašeno je da šume i šumska zemljišta u FBiH zauzimaju površinu od oko 1.518.466 hektara, od čega je u državnom vlasništvu 1.241.336,1 hektara ili 82 posto dok je u privatnom vlasništvu i vlasništvu drugih pravnih lica oko 277.130 hektara ili 18 posto.
Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pripremilo je i 20. februara tekuće godine stavilo na javnu raspravu Zakon o šumama u Federaciji BiH, te pozvalo sve zainteresirane strane da svoje primjedbe, prijedloge i sugestije na tekst Zakona o šumama u FBiH dostave do 20. marta.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.