open-navfaktor-logo
search
Previranja u PDP-u
Hronologija savezništva i sukoba Trivić - Stanivuković: Ko će na čelo stola za kojim nema mjesta za oboje
Unutarstranačka previranja u PDP-u nakon izbora dovedena su do usijanja, a posljednjih dana ne prestaju međusobne optužbe i teške riječi između dojučerašnjih bliskih saradnika i najvećih uzdanika ove stranke - Jelene Trivić i Draška Stanivukovića.
17.11.2022. u 12:34
get url
text

Predsjedništvo PDP-a je započelo aktivnosti na organizaciji unutarstranačakih izbora, na kojima dosadašnji predsjednik Branislav Borenović, prema stranačkom statutu, nema pravo da se ponovo kandiduje. Uoči izbornog sabora PDP-a, Trivić je njemu i stranačkom rukovodstvu postavila ultimatum – ili ona ili Stanivuković, uz ocjenu da jedno od njih dvoje mora biti isključeno iz stranke, kategorično poručivši da nema mjesta za oboje.

Puklo je zbog kandidatura

- Počeo je raditi kao SNSD (Stanivuković, op. a.). Ja sam to govorila pred organima partije. Javno sam progovorila kad je sam pokazao želju za simbiozom sa Miloradom Dodikom… Ako ja lažem, neka isključe mene. Ako je istina, neka isključe njega – rekla je sinoć, između ostalog, Jelena Trivić gostujući u emisiji na N1 televiziji.

Sve do početka predizbornih aktivnosti i dogovora u vezi sa zajedničkim kandidatima opozicije za pojedinačne funkcije – predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH, odnosi Trivić – Stanivuković su odavali utisak idiličnosti i neraskidivosti.

Dvije godine su se kao zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a (prije nego što je Stanivuković na Lokalnim izborima pobijedio za gradonačelnika Banje Luke) međusobno dopunjavali, podržavali u zastupničkim diskusijama, ali i branili od napada zastupnika vladajuće koalicije. I to ne samo verbalno, nego i fizički.

Kada je u decembru 2019. godine ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač u sali NSRS-a ošamario Stanivukovića, Trivić je bila jedina koja mu se fizički suprotstavila i branila kolegu iz zastupničke klupe.

Čvrsto savezništvo između ovo dvoje PDP-ovih funkcionera počelo se urušavati tokom razgovora o imenu kandidata za predsjednika RS-a. Opozicija u RS-u se manje-više složila da PDP predloži kandidata za predsjednika, a SDS za člana Predsjedništva BiH. Iako nikada nisu javno progovorili o tome, nezvanične informacije i medijska saznanja su govorila o tome da Stanivuković ima ambicije i da lobira da on bude kandidat.

Kada je većina ipak izabrala Trivić, počela su previranja u vezi s listama za Narodnu skupštinu RS-a, te je Stanivuković na vrh liste u izbornoj jedinici tri, a gdje je on bio nosilac, stavio svoje najbliže saradnike. Neki od njih su gotovo nepoznati javnosti, čak i u Banjoj Luci, a na kraju su izborili mandate – Nebojša Drinić, Tanja Vukomanović (koja je ušla na Stanivukovićev mandat) i Mirna Savić–Banjac.

Stanivukovićeve ambicije

Postizborna dešavanja išla su u pravcu optužbi na Stanivukovićev račun da je tokom kampanje više radio za svoje ljude, nego za Trivić, dok se on branio podacima da je Trivić u Banjoj Luci osvojila 11.000 glasova više nego on kada je bio kanidat za gradonačelnika, a PDP samo u ovom gradu dobio oko 50 posto ukupnih glasova u RS-u.

Procurile su i informacije da bi Stanivuković u ovom mandatu trebao dobiti premijersku fotelju u RS-u. U prilog tome je išla i izjava Milorada Dodika da će novi mandatar, ali samo na dvije godine, biti Radovan Višković, bez preciznog plana šta nakon tog perioda.

Stanivuković je nakon toga sazvao press konferenciju i sve demantovao, ali i poručio da je za reformu PDP-a i da ga trebaju voditi "izborni pobjednici", bez konkretnih imena.

- Moj stav je potpuna reforma PDP-a. Oni koji pobjeđuju treba da nastave dalje procese – rekao je Stanivuković.

Na pitanje da li bi on trebalo da bude novi predsjednik PDP-a, rekao je da je "dovoljno snažan i sa dovoljno energije da procese dalje snažno vodi".

- Vjerujem da imam kapaciteta za takvo nešto, ako to neko ne prepozna, i to je dio politike – istakao je.

Stanivuković je time, neformalno, priznao da je spreman ući u trku za predsjednika PDP-a, dok Trivić to nije komentarisala.

Izbor rukovodsva PDP-a

Niko se ne usuđuje prognozirati kakav će biti ishod unutarstranačkih previranja i medijskih prepucavanja Trivić i Stanivukovića, ali se svi slažu da, najkasnije do izbornog sabora PDP-a, oboje neće ostati u stranci.

Pitanje je ko će imati veću snagu da preuzme vođstvo PDP-a, a ne treba isključiti mogućnost da, ukoliko to ne bude Stanivuković, on izađe iz PDP-a i za sobom povuče svoje glasačko tijelo, koje nije zanemarivo, kao i troje svojih zastupnika u NSRS-u.

Politički analitičar iz Banje Luke Velizar Antić smatra da je nakon posljednjih dešavanja nemoguće da Stanivuković i Trivić ostanu u istoj stranci.

- To bi bilo, ne znam uopće koji termin da upotrijebim…, da pređu preko svega i nastave istu borbu. Vjerujem da je njihova zajednička politička karijera završena. Kada će doći do razlaza, to može biti na saboru stranke ili nešto prije, već u sljedećih 15 do mjesec dana – rekao je Antić za Faktor.

Vjeruje da je moguće da oboje uđu u borbu za predsjednika PDP-a.

- Njihova je borba sada unutar rukovodstva i vrbovanja gradskih i općinskih odbora, ko će koga podržati. Jasno je da Stanivuković bolje stoji u banjalučkom odboru gdje je instalirao svoje ljude i to je njegova snaga, pa može i da ucjenuje. Ukoliko Trivić hipotetički dobije podršku većeg broja drugih odbora u RS-u, moguće je da nastavi borbu unutar PDP-a i da ona ostane, a Stanivuković ode. To je njena procjena, vrijedi li da uđe u borbu ili se povuče već u ovom trenutku – kazao je Antić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.