open-navfaktor-logo
search
Haris Zahiragić
"Hrvatica Bradara i Srbin Stojanović, vrijedniji su od Bošnjaka Lende, iako je Bošnjaka više od 70 posto u FBiH"
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine Haris Zahiragić osvrnuo se na današnji sastanak predstavnika HDZ-a BiH i "Osmorke" sa američkim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Michaelom Murphyem i šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom postavljajući pitanje "zašto nisu pozvani SDA i DF koji zajedno imaju skoro 40 posto federalnih zastupnika, ali i poziciju potpredsjednika FBiH koji je ključan za uspostavljanje vlasti". 
24.04.2023. u 22:17
get url
text

Zahiragićev stav prenosimo u cijelosti. 

- Održan je sastanak "Osmorke" i HDZ-a, sa ambasadorima. Pričali su o uspostavljanju vlasti u FBiH? Kao prvo, zašto na sastanak dvojice važnih, možda i najvažnijih ambasadora u našoj Domovini, sa parlamentarnim strankama u entitetu FBiH nisu pozvane SDA i DF, a koje skupa imaju skoro 40 posto zastupnika u Zastupničkom domu, ali i poziciju potpredsjednika FBiH koji je ključan za uspostavljanje vlasti? Kakva je to demokratija? Kakva je to kultura? Gdje se još, igdje na svijetu, ovako radi? Ovo nije demokratija. Ovo nije kultura. I nigdje se ovako ne radi!

Nermin Ogrešević je i dalje sasvim jasan, NES ne želi biti dijelom nametnute Vlade! Rekao im je to u lice - što je za svako poštovanje! SBIH, to jeste Semir Efendić, nije ni došao na sastanak sa ambasadorima... Iskreno, vjerovao sam u njihov patriotizam od početka, izdvajao sam ih od ostatka "Osmorke", nekada zbog toga trpio i kritike dijela "facebook javnosti", ali pokazali su prvo na državnom, a sada i na entitetskom nivou, da im vlast nije imperativ i pod svaku cijenu! Svaka im čast na tome.

Bez SBiH-a i NES-a, "Osmorka/Trojka+"i HDZ nemaju većinu ni u Zastupničkom domu Parlamenta FBIH, a ni u Domu naroda. To nije spriječilo Čovića i Nikšića da i dalje budu optimistični u vezi sa imenovanjem Vlade Nermina Nikšića, a koji nije mogao ući u Parlament ni direktno ni preko kompenzacije, Vlade izbornih gubitnika.

Šta planiraju? Schmidt, očito, nakon prijetnje Dragana Čovića, neće(ne smije) svojom odlukom trajno oslabiti ulogu predsjednika/potpredsjednika FBiH, to jeste neće oslabiti etnički princip u FBiH. Nažaost. Predlagao sam takvo rješenje javno i podržavao, cijela je SDA, iako bi išlo na kratkoročnu štetu SDA, ali na dugoročnu korist FBiH, a samim tim i Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - HDZ i "Osmorka" s Murphyjem i Sattlerom: Krajnje je vrijeme da završimo priču, Schmidt će nametnuti odluku

Dakle, Schmidt može napraviti samo neku akrobaciju, koja bi samo jednokratno poslužila da se zaobiđe volja Bošnjaka oličena u potpredsjedniku FBIH Refiku Lendi, ali ne i da se uvede princip da se volja većina u Zastupničkom domu i danas, ali i za četiri godine, isključivo poštuje kada je u pitanju izbor Vlade FBIH? Znači Hrvatica Bradara i Srbin Stojanović, vrijedniji su od Bošnjaka Lende, iako je Bošnjaka preko 70 posto u FBiH. To je, blago rečeno, diskriminacija Bošnjaka.

Uglavnom, to bi dovelo do toga da "Osmorka" - to jeste ono što od nje ostane i HDZ, nemaju više većinu ni u Zastupničkom domu. Kako onda planiraju sakupiti većinu za imenovanje Vlade, ako Schmidtovim neustavnim akrobacijama zaobiđu Lendu? Mogu samo kupovinom ruku, jer nemaju drugi način. Da li je to demokratija, a koju zagovaraju predstavnici kvislinške "Trojke" i njihovi strani mentori? Očito da jeste. Nećemo na to ostati nijemi, neka znate.

U međuvremenu, Dodik ide dalje, podiže granice koje je sam ranije uspostavljao. Kažu fali mu para? Kažu strah ga je? Nije to stvar para, to je stvar višestoljetnog projekta, a za koji su oni koji na njemu rade i oni koji u njega vjeruju, spremni jesti hljeba i vode, spremni su počiniti i genocid - dokazali su to više puta.

Nemojte anestezirati ovaj hrabri narod, svojim glupim analizama i kukavičkim pojašnjenjima Dodikovog ponašanja i poteza. Odbili su desetine poziva za zajednički nastup, iako su izgubili izbore i iako ne mogu formirati Vladu FBiH bez DF-a i SDA. Odazivaju se, zato, svaki put, ovakvom Dodiku, Čoviću, Schmidtu i ambasadorima...

Šta je sa tim ljudima? Obnevidjeli od mržnje? Ucijenjeni su? Zaista ne znam. I ne shvatam. Samo jedno znam, historija će vam sve ovo zapamtiti, a i građani će, sigurni budite!, poručio je Zahiragić. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.