open-navfaktor-logo
search
Poticaj bh. zdravstvu
Hrvatska će ove godine SKB-u Mostar doznačiti više od 10 miliona eura
Radi poticanja zdravstva u Bosni i Hercegovini u ovoj će godini Hrvatska Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru sukcesivno doznačavati više od 10 miliona eura, od čega je 5,3 miliona već osigurano u budžetu, a ostatak će biti osiguran preraspodjelom unutar Ministarstva zdravstva.
27.04.2023. u 11:44
get url
text

Odluku o tome donijela je hrvatska Vlada na sjednici u četvrtak. Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš objasnio je da su sredstva namjenska te će se bolnici u Mostaru doznačiti radi podmirenja dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

Jednokratno će tako za period od januara do marta biti doznačeno 2.577.228 eura te po 859.076 eura mjesečno kroz period od aprila do decembra.

Kako javlja Hina, o načinu utroška doznačenih sredstava hrvatsko Ministarstvo zdravstva i Sveučilišna klinička bolnica Mostar potpisat će ugovor, a Ministarstvo će pratiti utrošak sredstava.

U hrvatskom državnom budžetu za ovu godinu je na stavkama Centralnog državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske "za povezivanje s Hrvatima u BiH, podršku njihovom povratku i ostanku u BiH te očuvanje njihove pune ravnopravnosti, što je od strateškog interesa za Hrvatsku", osigurano pet miliona eura.

Kako bi se planirana sredstva raspodijelila te usmjerila na najkvalitetnije projekte na današnjoj je sjednici hrvatske Vlade, kao i prethodnih godina, osnovana komisija za koordinaciju podrške i finansiranje obrazovnih, naučnih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH za 2023. godinu.

U komisiji su zastupljeni predstavnici Ministarstava vanjskih i evropskih poslova, Ministarstva nauke i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva zdravstva, Ministarstva poljoprivrede te Centralnog državnog ureda za Hrvate izvan RH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.