open-navfaktor-logo
search
Zajedničko pismo
Hrvatska i Grčka uputile snažnu podršku kandidatskom statusu BiH, spominju i ustavnu i izbornu reformu
Predsjednici vlada Hrvatske i Grčke Andrej Plenković i Kyriakos Mitsotakis uputili su u srijedu snažnu zajedničku podršku za dodjelu statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji Bosni i Hercegovini.
14.12.2022. u 13:53
get url
text

- Trebamo iskoristiti ovaj kritični trenutak za ove vitalne odluke obilježene, ne samo duboko promijenjenim geopolitičkim okruženjem u Evropi izazvanim ruskom agresijom na Ukrajinu, već i važnim pozitivnim razvojem događaja u Bosni i Hercegovini nakon posljednjih Općih izbora - navodi se u pismu upućenom predsjednicima Evropskog vijeća i Evropske komisije Charlesu Michelu i Ursuli von der Leyen.

Izrazili su zadovoljstvo što je Evropska komisija prepoznala priliku za daljnje jačanje evropskog puta Bosne i Hercegovine, preporučivši da Vijeće dodijeli status kandidata uz razumijevanje da je važno poduzeti nekoliko ključnih koraka i reformi.

- BiH već sada pokazuje da ide naprijed s određenim dugogodišnjim pitanjima, a očekuje se i brzo formiranje nove vlasti na svim nivoima s obnovljenom evropskom agendom. Uvjereni smo da bi daljnje reforme, uključujući potrebu hitnog dovršetka ustavne i izborne reforme koja je u toku, kao i cjelokupna politička dinamika u zemlji, bili duboko osnaženi našom pozitivnom odlukom - ističe se u pismu.

FOTO: Fena

Predsjednici dviju vlada smatraju da bi to Bosnu i Hercegovinu čvrsto usidrilo na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji te dalo poticaj za daljnju relaksaciju političkih odnosa i prije svega poslalo nedvosmislen signal političke i moralne podrške Evropske unije.

- Naša pozitivna odluka također bi imala važnost za zapadni Balkan u cjelini, zatvarajući još jedan put za potencijalni negativni utjecaj vanjskih aktera. Nakon dosadašnjih zajedničkih akcija podrške, Hrvatska i Grčka sa zadovoljstvom ponovno daju snažnu podršku evropskim integracijama BiH. Uvjereni smo da u ovom trenutku Evropska unija treba stati jedinstveno za svoju dobrobit i dobrobit Bosne i Hercegovine - zaključeno je u pismu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.