open-navfaktor-logo
search
Udar na bh. privrednike
Hrvatska obustavila tranzit kamiona na pet graničnih prijelaza sa BiH, očekuje se reakcija
Republika Hrvatska donijela je odluku kojom prestaje tranzit teretnih vozila na nekoliko graničnih prijelaza sa našom zemljom. Radi se o prijelazima Ivanica - Gornji Brgat, Velika Kladuša - Maljevac, Brčko - Gunja, Strmica - Strmica i Osoje - Vinjani Gornji.
24.05.2021. u 18:28
get url
text

Nakon te odluke Vanjskotrgovinska komora BiH je Vijeću ministara BiH, nadležnim ministarstvima i Direkciji za evropske integracije uputila inicijativu za hitno reagiranje na ovu odluku Hrvatske.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković razgovarala je danas ovim povodom sa predsjednikom Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmetom Egrlićem. Tokom razgovora, razmotrene su mogućnosti koje Bosna i Hercegovina ima u pogledu reakcije na odluke vlasti susjedne države, saopćeno je iz MVPBiH.

Erglić je izvijestio ministricu o tome kako će nova kategorizacija u Hrvatskoj, prema sadašnjim pokazateljima, imati negativne posljedice po prijevoznike iz BiH, posebno u Unsko-sanskom kantonu.

– Ministarstvo vanjskih poslova BiH je spremno pomoći našim privrednicima. Već smo napravili određene kontakte sa hrvatskom stranom po ovom pitanju i očekujemo da će se razgovori nastaviti kako bi se pronašlo rješenje – navela je ministrica Turković.

Reagiralo je i Udruženje privrednika Pozitiv Sarajevo sa zahtjevom za izmjenu Pravilnika o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku.

Objašnjavaju da su Pravilnikom najdirektnije pogođeni privrednici iz USK, posebno sa područja Velike Kladuše, Cazina, Bužima i Bosanske Krupe, koji koriste GP Maljevac za izvoz u zemlje Evropske unije.

- Sa područja ove četiri općine oko 200 privrednih subjekata koriste tranzitni put preko graničnog prijelaza Maljevac. Samo s područja općine Velika Kladuša godišnje se realizira oko 4.900 izvoza i 5.600 uvoza sa kamionima čija masa prelazi 7,5 tona, što će zbog dužine puta i vremena čekanja dodatno povećati troškove za oko 2,6 miliona KM godišnje za privrednike iz Velike Kladuše - navode iz ovoga udruženja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.