open-navfaktor-logo
search
Proizvođač iz Španije
Hrvatska povlači iz prodaje tunu zaraženu opasnom bakterijom, ima li je u bh. trgovinama?
Državni inspektorat u Hrvatskoj povukao je iz prodaje dimljenu žutoperajnu tunu zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes, saopćeno je iz Agencije za poljoprivredu i hranu ove države.
20.12.2022. u 19:15
get url
text

Riječ je o španskom proizvodu "Tonno a pinne gialle affumicato (Thunnus albacares)" LOT broja MV1434, EAN KOD: 2856530000007, 2858540000008, 9803312334683, s naznakom upotrijebiti do 10. januara 2023. godine.

Kako je objašnjeno "proizvod nije u skladu sa evropskom Uredbom o mikrobiološkim kriterijima za hranu".

Proizvod je iz Španije, veleprodavač je italijanska kompanija Friulpesca s.r.l., Carlino, a na tržište susjedne nam zemlje stavio ju je METRO Cash & Carry d.o.o., Zagreb.

Pitanje koje se nameće je - da li ove španske tune ima i u trgovinama naše zemlje i ako ima da li će nadležne institucije u narednim danima reagirati i provjeriti proizvod?

Na zvaničnoj stranici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine nema nikakva informacija vezana za navedeni artikl.

Listeria monocytogenes je bakterija koja može uzrokovati pobačaj ili prerani porod kod trudnica te zahvatiti svaki organ, čak i središnji živčani sistem (meningitis).

Osjetljive grupe su novorođenčad, ljudi stariji od 70 godina i oni sa oštećenim imunološkim sistemom.

Listerioza je bakterijska crijevna infekcija nastaje kao posljedica konzumacije hrane kontaminirane bakterijama iz roda Listeria, najčešće vrstom Listeria monocytogenes koja je obično široko rasprostranjen mikroorganizam sveprisutan u okolini i u sirovoj hrani, a posljedično se pojavljuje i u prostorima za proizvodnju hrane.

Najveći rizik za prijenos bolesti predstavlja rast ove bakterije po završenom procesu proizvodnje ili kuhanja ili u sirovoj hrani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.