open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Hrvatski blok nezadovoljan: Obnova kuća Hrvata povratnika u entitetu Republika Srpska ide veoma sporo
Obnova kuća Hrvata povratnika u entitetu Republika Srpska ide veoma sporo, izjavio je danas predsjednik Hrvatskog bloka Bosne i Hercegovine (HB) Francisko Brdarić na upućenim “"urgencijama u rješavanju aktuelnih pitanja" u mjestima Derventa, Modriča, Vukosavlje, Brod, Šamac, Teslić, Kotor Varoš, Banja Luka i Doboj.
30.08.2023. u 09:07
get url
text

Izrazivši nezadovoljstvo zbog spore obnove kuća, Brdarić je naglasio i da je, kako je rekao, uputio urgenciju Federalnom ministarstvu za raseljene osobe i izbjeglice u Sarajevu, ministru Nerinu Dizdaru, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice u Sarajevu, ministru Sevlidu Hurtiću, Vladi Federacije Bosne i Hercegovine premijer Nerminu Nikšiću i ministru Vojinu Mijatoviću, Podpredsjedniku entiteta RS, OHR i OSCE u Bosni i Hercegovini, Američkoj, Britanskoj, Švedskoj, Njemačkoj i Austrijskoj ambasadi u Bosni i Hercegovini, instucijama Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, Hrvatskom saboru i uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

- Ne obnavljaju se kuće po javnom pozivu Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice za period 2022 /23 godinu za Hrvate u Doboju, Modriči, Vukosavlju i Brodu. Na javni poziv za područje Doboja apliciralo je 19 Hrvata, za područje Modriče pet Hrvata, za područje Vukosavlja dvoje Hrvata za područje Dervente 57 Hrvata, a za samo dva Hrvata sa područja Dervente je potpisan ugovor o dodjeli građevinskoga materijala - navodi se.

Hrvatski blok Bosne i Hercegovine je izrazio nezadovoljstvo jer u Modriči, Doboju, Vukosavlju, Brodu u posljednjih godinu dana nijedna kuća nije obnovljena. Slično stanje je u Tesliću, Šamcu, Banja Luci i Kotor Varoši.

- Kada se otklone svi administrativni problemi povratka i kada uvjeti povratka budu transparentni bez dva kriterija onda ćemo tek moći reći da povratnici imaju mogućnost slobodno odlučiti hoće li se ili ne vratiti, te ćemo tada moći vidjeti koliki je stvarni interes za povratak. Što se tiče bosanskih Hrvata koji su sada u Hrvatskoj točno je da je veliki broj njih zainteresiran za povratak u Bosnu i Hercegovinu - kažu u saopćenju.

Njihov povratak u BiH je na institucijama Bosne i Hercegovine koje su postavile na javnim pozivima dva kriterija, jedan osnovni i jedan posebni kriteriji u kojem se nalaze većinski Bošnjaci. Treba istaknuti da u odnosima prema Hrvatima i dalje postoje mnogobrojna nerješena pitanja kao što su pitanja raseljenih i nestalih, pitanja infrastrukture i projekata za poljoprivredu. Hrvatski blok Bosne i Hercegovine tražit će reviziju za javni poziv 2022/23 godinu, po pitanju obnova kuća i infrastrukturnih projekata aplicirani u Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

I to za područje općine Modriča u mjesnim zajednicama Kladari Donji, Kužnjača, Botajica, Riječani, Čardak, Garevac i Dobra Voda. Apliciralo pet Hrvata, nije odobren niti jedan ugovor po javnom pozivu za 2022/2023 godinu. Za sedam Bošnjaka u Modriči je, kako navode, potpisan ugovor po posebnom kriteriju a za Hrvate niti jedan.

- Sa područja Dervente, Ljupljanica, Bijelo Brdo, Begluci, Modran, Gornji Božinci, Gornja Ljupljanica, Kuljenovci, Mišinci, Velika Bukovica, Donji Višnjik, Živinice, Tetima i Božinci. Apliciralo 57 Hrvata odobreno za samo dva Hrvata. Sa područja Doboja, Foča, Veliki Prnjavor, Johovac, Komarica. Apliciralo 19 Hrvata niti jedna kuća nije odobrena po javnom pozivu 2022/23. S područja Vukosavlja Pećnik. Apliciralo dva Hrvata nije odobren niti jedan ugovor za 2022/23. Sa područja Broda, Koraće, Grk, Novo selo, Kolibe. Apliciralo dva Hrvata jedan ugovor poništen i jedan na preliminarnoj listi skinut - saopćili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.