open-navfaktor-logo
search
"Rat" u vojnom vrhu
Hrvatski ministar otkrio: Milanović je htio poslati vojsku u BiH, u zadnji trenutak izbjegli smo skandal
Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić otkrio je skandalozan detalj prema kojem je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović namjeravao poslati vojsku u Bosnu i Hercegovinu.
30.10.2021. u 12:29
get url
text

Ova informacija "isplivala je" u višednevnom otvorenom ratu u vojnom vrhu Hrvatske, odnosno između ministra Banožića i predsjednika Milanovića te jučerašnjeg incidenta u kasarni u Požegi kada je Milanović iskoristio ovlasti vrhovnog komandanta i zabranio obraćanje Banožića, sveteći se zbog penzionisanja Milanoviću dragog brigadira Elvisa Burčula.

Bijesni ministar je zatražio ostavku od načelnika Glavnog štaba, admirala Roberta Hranja, zbog toga što je poslušao Milanovića i zabranio mu govoriti, te je, u ispovijesti za Jutarnji list, među ranijim grijesima koje im je nabrojao, naveo i namjeru slanja hrvatske vojske preko granice u Bosnu i Hercegovinu.

- Rekao sam mu: Sad je dosta. Odobravali ste za predsjednikova putovanja razna materijalna sredstva, od helikoptera do brodova, bez mog odobrenja i znanja. Čak ste bez mog znanja i odobrenja namjeravali poslati vojsku preko granice u Bosnu i Hercegovinu pa smo skandal izbjegli u posljednji trenutak. Tražim od vas da podnesete ostavku ako se ne možete oduprijeti pritiscima predsjednika da ne poštujete zakon. Odgovorio mi je da će to učiniti i podnijeti ostavku - ispričao je Banožić za Jutarnji šta je nakon incidenta u Požegi rekao Hranju.

Hranj je 3. marta 2020. položio zakletvu kao novi načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.