open-navfaktor-logo
search
Sjednica Glavnog vijeća
Hrvatski narodni sabor poziva na nastavak pravosudnih reformi u BiH
Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru je održalo svoju 4. redovnu sjednicu. Nakon izvještaja o aktivnostima svih odjela, glavne teme sjednice su bile zakonodavne aktivnosti iz oblasti pravosuđa kao i prezentacija stanja u ovoj oblasti.
16.10.2023. u 21:15
get url
text

VEZANI TEKST - HNS: Pokrenut ćemo pravne i političke procedure za institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju BiH

Voditelj odjela za ustavno-pravna pitanja i ministar pravde BiH Davor Bunoza iscrpno je izvijestio Glavno vijeće HNS-a o aktivnostima koje se provode u ovoj oblasti.

HNS BiH poziva na nastavak pravosudnih reformi u Bosni i Hercegovini, pozdravljajući sva djelovanja u cilju postizanja kompromisnih rješenja za što brže ispunjavanje prioriteta EU. Jedno od takvih rješenja je i nedavno usvajanje izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

- Potrebno je nastaviti usvajanje i ostalih zakona iz oblasti pravosuđa koji predstavljaju prioritet postavljene pred Bosnom i Hercegovinom na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Potrebno je usvojiti zakon o sudovima Bosne i Hercegovine i propise koji se odnose na Ustavni sud BiH u cilju reforme Ustavnog suda i regulisanja statusa međunarodnih suda u Ustavnom sudu BiH.

Hrvati nisu dosljedno zastupljeni u važnim pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, naročito kada je u pitanju rukovodeći kadar tih institucija, čime se narušava njihov vitalni interes kroz ostvarivanje prava konstitutivnih naroda da budu adekvatno zastupljeni u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim organima vlasti.

U skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH broj: U-22/22 od 23. ožujka 2023. godine, Glavno vijeće HNS-a BiH poziva na osiguranje troškova smještaja i odvojenog života stručnom osoblju u pravosuđu, ali isto tako da se stavovi iz ove odluke primjene i na drugim institucijama, a sve s ciljem osiguranja odgovarajuće teritorijalne zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u pravosudnim i drugim institucijama BiH.

Glavno vijeće HNS-a BiH još jednom poziva na procesuiranje ratnih zločina koji su počinjeni nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini tokom 1992. do 1995. godine naglašavajući nedopustivost činjenice da još uvijek nisu otkriveni ni osuđeni nalogodavci ratnih zločina.

Jedan od prioriteta koje je Evropska komisija postavila pred BiH jeste i promicanje okruženja pogodnog za pomirenje kako bi se prevladale posljedice rata. Razvidno je da bez procesuiranja nalogodavaca ratnih zločina nad Hrvatima u BiH, ovaj prioritet ne može biti ispunjen. Glavno vijeće HNS-a BiH osuđuje pritiske na zastupnice Vijeća ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, kao i pokušaje pojedinaca u obmanjivanju javnosti u vezi tumačenja odluka Evropskog suda za ljudska prava.

VEZANI TEKST - Čović: Schmidt treba poništiti sve odluke visokih predstavnika, od prvog do posljednjeg

Glavno vijeće HNS-a BiH iskazuje zabrinutost zbog nepristranosti zbog neprofesionalizma iskazanog kroz objavu u medijima sadržaja odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu "Kovačević" i to tri dana prije nego što je ista službeno objavljena od strane suda.

Skandalozno je i nedopustivo da se nacionalni sudac BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava pojavljuje kao redovni kolumnista sarajevskih medija gdje isti promiče određene političke stavove, a sve protivno odredbi članka 28. Poslovnika o radu Evropskog suda za ljudska prava. Glavno vijeće smatra kako je ovakvim postupanjem ozbiljno narušen integritet Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu- saopćeno je iz HNS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.