open-navfaktor-logo
search
Borba građana
Hujdur: U GV Mostara imamo dovoljno ruku za zatvaranje Uborka, ali Vlada HNK ima druge planove
Deponija Uborak u Mostaru ne da se neće zatvoriti, što je sasvim razumljiv zahtjev mještana koji žive tik uz nju, već bi se mogla i proširiti?!
11.03.2021. u 11:43
get url
text

Naime, Ministarstvo okoliša i turizma Hercegovačko-neretvanskog kantona objavilo je petogodišnji plan upravljanja otpadom u kojem se navodi da će se deponija Uborak proširiti i da će primati otpad i iz Jablanice, Konjica, Stoca...

VEZANI TEKST - Nova akcija u BiH: Građani Mostara "brali smeće" oko Uborka

Stanovnici ovog dijela Mostara su ogorčeni, a Omer Hujdur, predsjednik Građanske inicijative "Jer nas se tiče", o svemu kaže:

- Čekamo tematsku sjednicu Gradskog vijeća Mostara. Imamo dovoljno vijećnika da se izglasa zatvaranje deponije. Međutim, institucije HNK pokušavaju da je prošire. Do 12. marta traje javna rasprava. Evo, upravo šaljem prigovor ministarstvu. Mora se sačekati sjednica GV-a.

Sa ovim novonastalim problemom kada je u pitanju deponija Uborak upoznat je i novi gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

- Gradonačelnik shvata našu situaciju. I on smatra da Mostar ne treba biti mjesto regionalne, hercegovačke deponije. One spekulacije kako kuće uz deponiju nemaju potrebne dozvole nisu tačne. Sve te kuće imaju upotrebnu dozvolu, kao i one koje joj prethode. Ima jedno naselje koje nije u potpunosti regulisalo svoje stambene objekte, ali je njima općina davala saglasnost - ističe Hujdur.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.