open-navfaktor-logo
search
Mostar
Humanitarna utrka za Los Rosales okupila više od 1.000 trkača
U okviru turističko-sportske manifestacije Mostar Run Weekend (MRW), koju organizira udruženje Zdrav život – Kinezis, održana je humanitarna 4K utrka duga četiri kilometra koju je istrčalo više od 1.000 trkača, od kojih je 700 bilo iz Mostara, a donacije su namijenjene centru Los Rosales.
18.03.2023. u 14:36
get url
text

Nakon održane utrke, upriličena je i svečana dodjela priznanja najboljim trkačima Mostarskog polumaratona koji se trčao jutros od 8:30 sati te najboljima u humanitarnoj 4K utrci.

Đuro Borbelj iz Apatina pobjednik je mostarskog polumaratona s istrčanom rutom od 1.08.06. Drugi je na cilj stigao Arny Attila iz Mađarske, dok je treći bio Ivan Dračar iz Imotskog.

Trećeplasirana žena polumaratona bila je Marija Vrajić Trošić iz Zagreba, drugo mjesto pripalo je Nataši Šustić iz Splita, a pobjednica je Jasmina Pitamic Vojska iz Slovenije.

U humanitarnoj utrci treće mjesto je osvojio Krešimir Tabak iz Tomislavgrada, drugoplasirani je Tomislav Kopač iz Imotskog, dok je pobjednik utrke Marko Prlić iz Gruda. U ženskoj konkurenciji treće mjesto je osvojila Anđela Talić iz Mostara, drugo mjesto pripalo je Lukreciji Krstičević iz Metkovića, a pobjednica je Naomi Manđeralo iz Livna.

Uručena je nagrada i Gumi M, firmi koja je prijavila najveći broj učesnika, njih 54, te su uručene nagrade najboljim trkačima po kategorijama.

Prvo mjesto u kategoriji muškaraca do 23 godine osvojio je Džemal Bukvić iz Tomislavgrada. Najbolji u kategoriji seniora je Đuro Borbelj iz Apatina, u kategoriji do 35 godina najbolji je bio Marko Đurkin iz Pančeva, a u kategoriji do 45 godina Edin Mahmutović iz Novog Pazara. Danijel Ikica iz Osijeka bio je najbolji u kategoriji do 55 godina. Uručeno je priznanje i najboljem trkaču do 65 godina Aliji Jakiču iz Ljubuškog.

Prvo mjesto u kategoriji žena do 65 godina osvojila je Svetlana Useinović iz Bara, u kategoriji do 55 godina Vesna Bjelan iz Sombora, a najbolja u kategoriji do 45 godina bila je Marija Vrajić Trošić iz Zagreba. U kategoriji žena do 35 godina prvo mjesto osvojila je Jasmina Pitamic Vojska iz Slovenije, a u kategoriji do 23 godine najbolja je bila Ornela Gigolaj s UWC-a Mostar. Najbolja seniorka je Zoe Hamel iz Francuske, profesorica na UWC-u Mostar.

Pored održanih utrka, organiziran je i pokazni skok sa Starog mosta, a najavljen je i bogat muzički sadržaj koji će večeras predstaviti tri koncerta na tri različite lokacije. Također, svim učesnicima i volonterima osiguran je besplatan ulaz u galeriju "The Hub of Fine Arts" gdje će posjetitelji imati priliku vidjeti svjetska umjetnička djela.

VEZANI TEKST - Mostarski polumaraton istrčalo skoro hiljadu trkača iz 37 zemalja

Iako primarno sportska manifestacija, Mostar Run Weekend svojim programskim sadržajima istovremeno obuhvata područja edukacije kada se održavaju stručne konferencije, zatim turizma jer učesnici dolaze iz 37 zemalja svijeta, a potom i kulture jer trasa utrke prolazi pored kulturnih znamenitosti grada te se na taj način ističe kao interdisciplinaran i društveno odgovoran projekt.

Polumaraton je osmišljen kao posebna trkačka razglednica grada Mostara jer tokom utrke trkači pređu preko šest gradskih mostova, pokraj najljepših dijelova grada te prirodnih i kulturnih znamenitosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.