open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Hurtić: Hitno zaštititi uposlenike MC Srebrenica, krajnje je vrijeme da se kazne napadači na povratnike u RS-u
Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić oštro osuđuje prijetnje koje posljednjih dana dobijaju uposlenici Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, nakon objavljivanja Izvještaja o negiranju genocida.
04.08.2023. u 13:50
get url
text

Hurtić traži da se zaštite autori Izvještaja, jer im je ugrožena sigurnost u gradu koji je "sveto mjesto za sve Bošnjake", saopćeno je iz Kabineta ministra Hurtića.

- Smatram neprihvatljivim ovakvo ponašanje prema ljudima koji brane istinu od zaborava, a posebno sjećanje na žrtve koje su nevino izgubile živote u presuđenom genocidu nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN-a - kazao je ministar.

Podsjeća da su povratnici u entitetu Republika Srpska svakodnevno izloženi teškim uvredama i napadima, te da je krajnje vrijeme da se ovakve situacije zabrane i počinitelji počnu kažnjavati.

- Ne smijemo zaboraviti da zahvaljujući hrabrosti uposlenika MC Potočari, na čelu sa direktorom Emirom Suljagićem, generacije koje dolaze uče o važnosti pronošenja istine o tome kako su nestajale cijele porodice za samo nekoliko dana. Potpuno je neprihvatljivo da su preživjele žrtve najvećeg zločina u Evropi nakon holokausta, danas suočene sa novim prijetnjama zbog širenja istine.

VEZANI TEKST - Kavazović podržao uposlenike Memorijalnog centra: Nasilje nad žrtvama genocida nikad nije prestalo

Pozivam cjelokupnu javnost da da snažnu podršku rukovodstvu i uposlenicima Memorijalnog centra kojeg većinom čine preživjeli, ali i potomci žrtava genocida i koji danas uglavnom sa svojim porodicama žive u Podrinju. Oni su svojim napornim radom najvažniju memorijalnu instituciju u Bosni i Hercegovini, stavili u rang najvećih svjetskih memorijala - kazao je ministar.

Hurtić podsjeća da još nisu rasvijetljeni slučajevi napada na povratnike u Višegradu i Bratuncu koji se desili u nekoliko proteklih mjeseci.             

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.