open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Tuzli
Hurtić i Lugavić razgovarali o projektima rješavanja problema Roma te raseljenih i izbjeglih
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić posjetio je danas Grad Tuzla, gdje je sa gradonačelnikom Zijadom Lugavićem razgovarao o javnim pozivima koji će biti raspisani s ciljem rješavanja problema raseljenih i izbjeglih osoba i romske populacije. 
17.04.2023. u 11:42
get url
text

Hurtić pojašnjava da je cilj posjeta kantonima i gradovima predstavljanje projekata Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, kao i priprema gradova i kantona da na vrijeme predaju svoje projekte.

- Riječ je o projektima za koje imamo budžet od dva miliona KM. Tuzla je dobar primjer i imamo projekte koji su završeni. Ja sam stava da se projekti realizuju u onim gradovima gdje smo imali pozitivne ishode. Obećana su nam i donatorska sredstva i mislim da je vrijeme da riješimo populaciju koja je 25 godina u kolektivnim centrima, au RS-u u alternativnim - kazao je Hurtić. 

U Tuzli je ostalo neriješenih od 10 do 15 porodica, ali tu ne spadaju samo porodice koje su raseljene nego ima i porodica u teškom socijalnom stanju. U BiH ima oko 3-4 hiljade takvih porodica.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić izrazio je zadovoljstvo zbog sastanka sa ministarstvom Hurtićem te je najavio da će Grad Tuzla aplicirati na javni poziv koji su u pripremi. 

- Ministar Hurtić upoznao nas je o aktuelnim projektima i javnim pozivima, a koji su vezani za ove grupe naših građana. Dobili smo značajne informacije i aplicirat ćemo na te pozive. Jedan od javnih poziva usmjeren je na romsku populaciju s ciljem kvalitetnog zbrinjavanja Roma, izgradnje objekata, legalizacije objekata romske populacije, njihovog zdravstvenog zbrinjavanja. To je veoma značajno za Grad Tuzla, a mi izdvajamo značajna sredstva za Rim, ali ta integracija će biti još bolja i kvalitetnija. Kada govorimo o raseljenim licima kroz javni poziv dobit će još bolju podršku koju zaslužuju - kaže Lugavić. 

Ministar Hurtić najavio je kako će i narednih dana obilaziti lokalne zajednice s ciljem prezentacije projekata. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.