open-navfaktor-logo
search
Prijedor
Hurtić na obilježavanju godišnjice zločina u logoru Omarska: Neprestano opominjati
Obilježena je 31. godišnjica od zločina u logoru Omarska kod Prijedora. Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća ispred Bijele kuće, u kojoj su bila nezamisliva mučenja, silovanja i ubijani logoraši, žrtava se prisjetio i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić.
06.08.2023. u 14:38
get url
text
Sevlid Hurtić, Omarska
Sevlid Hurtić, Omarska

Kazao je kako je ovo mjesto na kojem suosjeća s patnjom onih koji su tokom protekloga rata ovdje bili mučeni i ubijani.

- Više stotina ubijenih civila govori da su ovdje primjenjivane planirane i sistematske egzekucije, izrabljivanja i silovanja.

Mjesto je ovo na kojem su, zbog lišavanja najosnovnijih životnih potreba, muškarcima i ženama u tom vremenu bila uskraćena sva ljudska prava - rekao je Hurtić. 

On je uputio riječi podrške preživjelim logorašima, kazavši kako "niko, nikada i nigdje više ne smije biti izložen ovakvim zvjerstvima", te da očekuje i da svi koji su bili uključeni u ove zločine, što prije budu procesuirani.

Hurtić je istaknuo da 3.334 registrovana logoraša i još oko 2.000 njih koji nisu uvedeni u sistem, ubijena djeca, Prijedor, Kozarac, Tomašica, Višegrad, Srebrenica, Ahmići.

- Sve su to činjenice i mjesta na kojima su se desili veliki zločini i kojih se moramo sjećati. Stalno opominjati i pisati knjige kako se ne bi zaboravilo ono što se desilo. Ono što ne ostane zapisano, bez obzira koja je žrtva u pitanju, kroz određeno vrijeme prijeti da bude zaboravljeno. To ne smijemo dozvoliti - kazao je Hurtić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.