open-navfaktor-logo
search
Sud tražio izjašnjenje
Hurtić: Nije podržano da Vijeće ministara BiH razmatra informaciju o bh. agentima, o njihovoj legitimaciji odgovorit će Krišto
Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić je nakon sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine izjavio novinarima da je tražio da danas bude razmatrana i informacija o agentima Bosne i Hercegovine pred Sudom u Strazburu.
26.10.2023. u 16:31
get url
text

VEZANI TEKST - Monika Mijić: Ne vidim zašto se diže tolika prašina zbog preispitivanja presude u predmetu "Kovačević"

Naveo je da ta tačka nije bila na dnevnom redu, a pojašnjavajući zašto je želio da bude, kazao je da su u petak agenti dobili od sudije u Strazburu dopis da se Bosna i Hercegovina mora izjasniti do 31. oktobra da li oni imaju legalnu i legitimnu akreditaciju.

Kaže da na Vijeću ministara nije podržano da imaju tu tačku dnevnog reda.

Dodao je da je Sud u Strazburu tražio direktno da se izjasni Vijeće ministara BiH.

- Mi nismo imali tu tačku dnevnog reda i nismo se izjasnili. Kako sam razumio predsjedavajuću Vijeća ministara BiH (Borjanu Krišto), ona će poslati dopis da oni imaju legalnu akreditaciju - kazao je Hurtić.

Upitan na osnovu čega će poslati takav dopis, odgovorio je "na osnovu toga da su oni zaposlenici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, a odgovaraju Vijeću ministara".

- Ja, što se tiče agenata, nemam nikakve ingerencije. Neko je njih stavio u Ministarstvo za ljudska prava. Oni su samo kod mene na plati, a odgovaraju Vijeću ministara BiH - pojasnio je Hurtić.

Pitanje statusa agenata, i činjenice da su tri godine u statusu vršioca dužnosti, pokrenuto je nakon što je Sud u Strazburu donio presudu u slučaju Slaven Kovačević protiv Bosne i Hercegovine, a potom su bh. agenti podnijeli zahtjev za preispitivanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.